Afera Remorker; Kalmeta ponovno na sudu u četvrtak

Na zagrebačkom Županijskom sudu u četvrtak će se ponovno raspravljati o osnovanosti optužnice protiv zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete i 12 okrivljenika u HAC-ovoj aferi Remorker.

Naime, Vrhovni sud je potvrdio raniju odluku Županijskog suda koji je odbio izdvojiti dokaze za koje je obrana tvrdila da su prikupljeni nezakonito. Obrana ostalih optuženih tražila je da se kao nezakonit izdvoji iskaz svjedoka Drage Tadića te stanje računa tvrtke Remorker International, po kojoj je afera i dobila ime.

Kalmeta se tereti da je povezao ljude iz tadašnjeg resornog ministarstva mora, prometa i infrastrukture s onima iz Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta s ciljem izvlačenja višemilijunskih iznosa. Njegov odvjetnik Krešimir Vitajlović ističe kako je Kalmeta porekao optužbe da je sa suradnicima podijelio 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Optužnica tereti još 12 okrivljenika, njegove najbliže suradnike, Zdravka Livakovića, bivšeg državnog tajnika, te predsjednika Nadzornog odbora HAC-a, i državnog tajnika Milivoja Mikulića koji je također bio u upravi HAC-a.

Na optuženičkoj klupi naći će se i Josip Sapunar, bivši financijski direktor HAC-a, bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Ivan Berket, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...