Cyber kriminal: Ako dobijete ovakav mail, odmah ga prijavite

Cyber kriminalci našli su nove žrtve – kupce koji s online trgovine Amazon naručuju darove za nadolazeće blagdane. Naime, hakeri kradu bankovne podatke kupaca tako što im pošalju mail sadržaja da Amazon trenutno nije u stanju isporučiti njihove narudžbe. Takav mail su poslali na tisuće adresa u SAD-u, Velikoj Britaniji i Australiji, donosi N1.

Prema organizacijama za zaštitu potrošača, poruka tvrdi kako je nastao problem prilikom naručivanja narudžbe, stoga moraju potvrditi svoje osobne podatke putem linka kojeg im pošalju u e-mailu. Taj lin vodi na stranicu gdje se treba potvrditi identitet kupca. Dakle, navodi korisnike Amazona da ponovno upišu svoje osobne podatke – ime, adresu i broj bankovne kartice.

Budući da je online trgovina objavila kako će do 22. prosinca ponuditi rasporodaje u smislu ‘crnog petka’, pa je realan strah da će broji korisnici ostati i bez narudžbe i bez novca na bankovnim računima.

“S vremena na vrijeme možda ćete primiti e-mailove poštu od Amazon.co.uk koja ne dolazi uistinu iz Amazon.co.uk računa. Međutim, oni su falsificirani i lažni iako izgledaju kao prava Amazonova pošta. Nažalost, ovi lažni siteovi mogu ukrasti vaše osobne podatke koji kasnije mogu biti korišteni u kriminalne svrhe”, upozorili su iz Amazona.

Amazon također naglašava kako nikada ne traži broj osobne iskaznice, bankovnog računa ili ostale osobne podatke kako biste potvrdili svoj identitet.

Dodali su da im se odmah javite ukoliko dobijete sličnu poštu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...