Država subvencionira 1.000 stambenih kredita za mlade

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja uputilo je u javnu raspravu prijedlog zakona o subvencioniranju stambenih kredita, kojim se hrvatskim građanima želi pomoći u rješavanju kupnje prvog stana ili kuće i tako pridonijeti demografskoj obnovi.

Prema prijedlogu zakona koji je u javnoj raspravi do 12. siječnja 2017., radi prevladavanja nepovoljnog stanja i pomoći građanima do 31. srpnja 2018. godine uređuje se subvencioniranje kredita koje građani uzimaju od poslovnih banaka za kupnju stana ili kuće radi rješavanja svojeg stambenog pitanja.

Kupac koji podiže stambeni kredit imao bi, prema prijedlogu, pogodnost da mu se za najmanje 1,2 posto smanji bankovna efektivna kamatna stopa u prve četiri godine otplate kredita, tj. da iznosi do najviše 3,95 posto godišnje.

Osim toga, iznos mjesečnih obroka kojekupac plaća banci u prve četiri godine iznosio bi polovinu ukupnog iznosa obroka, a drugu polovinu banci bi plaćala država putem Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, i to godinu dana unaprijed.

Na taj način kupcu bi se se olakšalo otplaćivanje stambenog kredita prve četiri godine. Također, u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja, predlaže se dodatno produženje roka subvencioniranja kredita za godinu dana.

Radi poticanja demografske obnove, prijedlog sadrži i odredbu da se dodatno produžuje rok subvencioniranja kredita za dvije godine za svako živorođeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

Procjenjuje se da se tako postavljenim modelom korisniku kredita omogućuje pomoć u otplati stambenog kredita za najmanje 6,66 posto ukupnog iznosa kredita za razdoblje od četiri godine, stoji u obrazloženju.

Prijedlogom se prije svega želi omogućiti hrvatskim građanima da po povoljnijim uvjetima riješe stambeno pitanje kupnjom prvog stana ili kuće, odnosno kupnjom većeg stana ili kuće. Istodobno, prodajom kuća ili stanova po osnovu PDV-a i poreza na promet nekretnina, ostvarit će se prihod državnog proračuna za otprilike 95 milijuna kuna, procjenjuje se.

Ministarstvo procjenjuje da bi tijekom primjene zakona bilo potrebno subvencionirati oko 1.000 kredita, u maksimalnom iznosu od 750 milijuna kuna, i da je za tu svrhu u državnom proračunu za 2017., na kontu Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, osigurano 35 milijuna kuna.

Također, radi izvršenja preuzetih obveza prema ugovorima sklopljenima na temelju tog zakona u proračunu za 2018. godinu osigurat će se također iznos, sukladno obvezama iz ugovora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...