Cestitka_Uskrs

Zarazna bolest “usta, šake, stopala” hara zadarskim vrtićima i jaslicama

U zadarskim jaslicama i vrtićima pojavio se poprilično opasan virus naziv “usta, šake, stopala”.

Bolest je to koja uzrokuje rane na ili u ustima, po rukama i stopalima – ponekad čak i cijelim nogama te stražnjici. Ove rane mogu biti bolne, ali bolest ne traje više od tjedan dana.

Česta je kod djece i karakteristična do dobi od deset godina, ali se isto tako može pojaviti i kod odraslih. Javlja se tijekom svih godišnjih doba, ali je izraženija ljeti i u jesen.

Što uzrokuje ovu bolest?
Uzročnik ove bolesti je enterovirus. On se lako širi preko kašlja i kihanja, ali također i zaraženom stolicom djeteta (npr. pri mijenjanju pelena). Izrazito je zarazna i zato vrlo često nakon prvog djeteta u vrtiću oboli cijeli kolektiv.

Nakon izlaganja virusu obično treba 3-6 dana da se pojave prvi simptomi bolesti. To je period inkubacije.

Koji su simptomi?
Dijete se osjeća umorno, a temperatura mu raste do 40°C. Može se žaliti i na grlobolju te to traje 1-2 dana. Također odbija i jesti, što je normalno jer se u usnoj šupljini i na jeziku pojavljuju mjehurići koji su bolni i onemogućavaju mu konzumaciju hrane. Na dlanovima i tabanima pojavljuje se osip koji zatim prelazi u papule i bistre vezikule (mjehuriće). Promjene na stopalima djetetu mogu uzrokovati bol zbog koje može odbijati hodati.

Kako se liječi?
Bolest usta, šake i stopala obično ne zahtijeva liječenje izuzev onog simptomatskog. Dakle, snižavanje visoke temperature i pravilna rehidracija djeteta. Ono što će pomoći, ali i razveseliti bolesno dijete jest da mu ponudite sladoled. Sladoled i hladna (negazirana) pića olakšat će mu bolove u grlu.

Dijete je tijekom bolesti zarazno, a virus se u stolici može zadržati i nekoliko mjeseci. Kako bi se spriječilo širenje bolesti, pridržavajte se ovih savjeta:

Ako dijete ide u vrtić ili školu porazgovarajte s osobljem kada se ono može vratiti u redovni program.
Često perite ruke sebi i djetetu, osobito nakon diranja osipa i mjehurića, osipa te mijenjanja pelena zaraženog djeteta.
Potaknite sve članove obitelji da često peru ruke.
Ne dozvolite da vaše dijete dijeli igračke s drugom djecom niti da ih grli i ljubi dok je zaraženo.
Redovno dezinficirajte površine koje su u kontaktu sa sekretom oboljelog djeteta.
Često prozračujte prostor u kojem dijete boravi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...