Znanstvenici još jednom potvrdili: Kava je dobra za nas

Nekoliko šalica kave dnevno, dobro je za naše krvne žile.  A to potvrđuje i istraživanje korejskih znanstvenika koji su analizu proveli na čak 25 tisuća ljudi. Naime, svi oni odlazili su na redovite sistematske preglede, a oni koji su pili kavu tri do pet puta dnevno imali su manje znakove srčanih bolesti, piše Žena.net.

 
Bolje stanje nego kod onih koji nisu pili kavu
Znanstvenici su uspoređivali snimke koronarnih arterija na kojima se godinama talože plakovi i dolazi do njihovog sužavanja. Nijedan od ispitanika nije imao simptome srčanih bolesti, ali više od deset posto je na snimkama imalo vidljive naslage kalcija.

Uspoređujući snimke s navikama ispijanja kave te uzimajući u obzir i druge faktore koji bi mogli utjecati na rezultate istraživanja poput pušenja, fizičke aktivnosti ili obiteljske povijesti srčanih bolesti, utvrdili su da je kod onih koji su pili nekolikošalica kave dnevno manja vjerovatnost za pojavu naslaga kalcija u koronarnim arterijama u odnosu na one koji uopće nisu pili kavu ili pili veće količine kave dnevno, piše BBC.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...