Glasovac ispreskakala Plenkovića; Za koji dan istječe sporazum o povećanju plaća, Vlada šutke ignorira preuzete obveze

Na aktualnom prijepodnevu Hrvatskoga sabora, predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer je odgovarao na pitanja zastupnika i novinara o gorućim temama.

Zadarska zastupnica Sabina Glasovac prozvala ga je zbog zanemarivanja dogovora oko povećanja osnovice za plaće u javnim i državnim službama.

Gospodine premijeru, vjerujem da ćete se složiti samnom kada kažem da svi građani Hrvatske moraju na vrijeme izvršavati svoje preuzete obaveze. I liječnici i profesori i djelatnici u kulturi, pa i nezaposleni… Stoga moje pitanje vama glasi: Zašto mislite da isto ne bi trebalo vrijediti za Vladu RH, zašto ona može zanemarivati izvršenje preuzetih obveza? Prošla je godina i pol dana, točnije od siječnja 2016., otkako su se ispunili svi uvjeti kako bi se povećala plaća djelatnicima u javnom sektoru. 26. siječnja, za nekoliko dana, istječe taj sporazum. Zašto Vlada potpuno ignorira, neću reći zahtjeve sindikata javnih službi, nego preuzete obveze? Jeste li svjesni posljedica po proračun RH, ali i standard zaposlenih u javnim službama, a ukoliko ih i dalje budete ignorirali? Do kada ih kanite ponižavati?

Prvi čovjek HDZ-a, hrvatski premijer, odgovorio joj je:

Ova Vlada je na prvoj sjednici imenovala predstavnike u Gospodarsko-socijalno vijeće te socijalni dijalog smatram važnim aspektom. Imali smo malo vremena, no povećali smo iznos minimalne plaće, isplatili božićnice bez rebalansa proračuna… Imamo puno respekta prema zaposlenima u obrazovanju, zdravstvu, znanosti… Nismo u ovoj fazi postigli dogovor, ali tražit ćemo riješenje koje će biti fiskalno održivo, snašao se Plenković no bez konkretnog odgovora kada će se ispoštovati davno dato obećanje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...