MORH predlaže četiri tjedna obveznog vojnog roka od 2019.

Odluka o ponovnom uvođenju obveznog vojnog roka praktički je donesena i treba proći potrebnu proceduru, kako bi se počelo s njezinom primjenom, što će potrajati neko vrijeme. Naime, postoji još uvijek više varijanti i ideja kako osmisliti vojni rok, koliko će trajati, gdje će se obuka sve provoditi, koje instrukture angažirati i koliko će trajati.

Sama odluka da se ide prema vraćanju obveznog vojnoga donesena je vrlo lako, ali čvrsto i promišljeno. Služenje vojnog roka ukinuto je 2008. godine te otada imamo samo dobrovoljno služenje koje traje 14 tjedana i obavlja se na poligonima Slunj i Gašinci. Na neophodnost ponovnog “odlaska u vojsku” upućivala je sve kompliciranija sigurnosna situacija u Europi i hrvatskom susjedstvu. Migrantska kriza, ali i terorističke prijetnje, pokazali su kako sve države moraju podići spremnost na obranu.

Zemlje iz okruženja koje su ukinule vojni rok također su pokrenule inicijative o njegovu povratku. Ne samo te zemlje, jer – primjerice – ankete kazuju da trećina Nijemaca želi obveznu vojsku. I posljednje ankete u Hrvatsku kažu kako je za vraćanje te obveze od 52 do 54 posto građana. U tijeku su završne analize u Ministarstvu obrane, ali otamo službeno ni glasa. U svakom slučaju, najviše izgleda za usvajanje ima, kako smo naveli na početku teksta, plan po kojem bi se vojni rok služio tri tjedna ili najviše mjesec dana, i to u ljetnom razdoblju, od zadnje trećine srpnja pa do konca kolovoza, u dva turnusa.

Vojni rok bi bio obvezan za sve mladiće, a djevojke bi išle ako to žele. Dakle, čim mladić (ili djevojka) završi srednju školu, prijavljuje se na fakultet. I tamo se lijepo upiše. Miran je dalje sve do listopada, ima nekoliko mjeseci “praznog hoda”. I tu sad “ulijeće” vojni rok. U tom razdoblju će se 21 ili 28 dana organizirati obuka tijekom koje će se mladi upoznavati s oružjem, vježbati pucanje, svladati prva pomoć, naučiti iskopati rov ili skloniti se kad prašte eksplozije i savladati slične praktične vještine.

U Ministarstvu obrane predviđaju jedan sasvim moderan pristup toj vojnoj obuci, bez ispiranja mozgova ili besmislenih marševa. Savladale bi se tehnike koje ljudima mogu pomoći u preživljavanju, ako im zatreba, a time će pomoći i drugima, pa i obrambenoj sposobnosti države. Naime, tijekom te obuke radila bi se i selekcija među mladim vojnicima (i vojnikinjama), uočavali bi se potencijalni kandidati za buduće profesionalce, pa bi se njima ponudilo stalno namještenje u Hrvatskoj vojsci, uz daljnje školovanje, piše Slobodna Dalmacija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...