Prošla godina bila je najtoplija u povijesti!

Godina 2016. je najtoplija godina zabilježena od kada se mjere temperature, izvijestila je Svjetska organizacija za zaštitu prirode – WWF (World Wide Fund for Nature) i pozvala na hitne međunarodne akcije, prenosi N1.

Danas su NASA i Američki državni ured za oceane i atmosferu (NOAA) proglasili 2016. najtoplijom zabilježenom godinom na globalnoj razini”, navodi se u priopćenju WWF-a.

Podaci pokazuju da su temperature u 2016. u prosjeku bile više za 0,07 stupnjeva Celzijusa u odnosu na izmjerene u 2015. godini.

Također, WWF je objavio da je 2016. treća godina zaredom u kojoj je zabilježen rekord kada je u pitanju najviša temperatura.

Gavin Schmidt iz NASA-e za BBC ja kazao da je oboreni rekord “vrlo jasan”, te da je on u najvećoj mjeri posljedica promjena u tropskom Pacifiku, gdje smo imali El Niño koji snažno utječe na zatopljenje.

Prema NASA-inoj statistici 2016. je najtoplija godina od kada se vodi evidencija o temperaturama od 1880. godine.

WWF-u ističu da su rekordne temperature zabilježene u 2016. signal za hitnu međunarodnu akciju.

“Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova u 21. stoljeću. Globalno zatopljenje ne pokazuje znakove usporavanja “, upozorio je profesor Mark Maslin, sa Sveučilišta u Londonu.

Poručio je da je krajnji rok da se spriječe najgore posljedice klimatskih promjena. “Najtoplija godina ikad zabilježena jasno je upozorenje o ozbiljnosti problema, kojeg čak i novoizabrani predsjednik Trump ne može ignorirati”, kazao je Maslin.

Naveo je da je rekord u 2016. u najvećoj mjeri posljedica promjena na Pacifiku koje je izazvao El Niño, ali da i temperature konstantno rastu zbog povećanja količine stakleničkih plinova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...