Dalmatinci počeli saditi konoplju pa objasnili zašto to i nije najpametnija ideja

OPG Moro iz Sinja čiji vlasnik je Frano Moro je prikaz visoke kvalitete, velikog znanja, neizmjernog truda i najveće ljubavi prema jednoj biljci – konoplji.

Ta biljka u rukama obitelji Moro u potpunosti dobiva svoju moć, održivost i višestruku korisnost što joj povećava vrijednost i naglašava prepoznatlljivost. Da biste počeli uzgajati neku biljku trebate je znati cijeniti. Ovo je primjer obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koja ne krije veliku ljubav prema prirodi posebice konoplji.

“Naš OPG zapravo postoji oduvijek jer se obitelj uvijek bavila poljoprivredom i stočarstvom, a formalno ga je osnovao djed Jure 2003. godine kako bi baka Iva, inače poznati glas s Radio Dalmacije u džinglu najveća kvaliteta, mogla nesmetano prodavati sinjski kiseli kupus na splitskom Pazaru. Interes za ovu biljku pak nastao je tako što smo i sami bili korisnici proizvoda od konoplje pa smo na taj način uvidjeli njene blagodati”, istaknuo je vlasnik OPG-a Moro.

Klima u Dalmaciji može oštetiti konoplju

Na pitanje kako komentira to da su prvi proizvođač konoplje u Dalmaciji Frano Moro komentira kako vjerojatno postoji niz razloga, ali naveo bi par njih ovako na prvu.

“Pribavljanje dokumentacije koja je potrebna za ishođenje dozvola za samu sjetvenu sezonu je nešto što ljude u startu odbija. Već smo spomenuli problem malih zemljanih površina za sjetvu, a jedan od zakonskih uvjeta odnosi se i na sjetvu konoplje na minimalnoj površini od 1 ha. Isto tako, konoplja je kao poljoprivredna kultura u Dalmaciji poprilična nepoznanica. Za razliku od Slavonije, u Dalmaciji imamo i buru pa postoji mogućnost od velikih šteta pri otpadanju sjemena sa stabljike za burovita vremena. Tu se nalazi i problem prilagodbe odgovarajuće motorizacije kao što su kombajni jer je stabljika iznimno čvrsta pa zna uzrokovati probleme pri žetvi.”

Više pročitajte u članku AgroKluba.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...