Karamarko: “Pa zar mislite da je mene službica Udba obaviještavala s kim razgovaraju?”

U nastavku suđenja Josipu Manoliću kojeg je bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko tužio za klevetu jer ga je u intervjuu prozvao suradnikom Udbe, Karamarko je nastavio odgovarati na pitanja Željka Žganjera, odvjetnika vremešnog okrivljenika.

Žganjera su zanimale Karamarkove mladenačke katoličke aktivnosti, hodočašće u Rim, motivi oduzimanje putovnice i na koji je način naštetio ugledu SFRJ, ali i je li tijekom 80-ih bio u kontaktu sa službenicima Sekretarijata unutarnjih poslova…
-Bio sam pripadnik katoličke mladeži i pohađao nekoliko vjeronaučnih zajednica. Okupljali smo se subotom navečer u crkvi Sv. Katarine, a što se tiče sudjelovanja u ‘MI’-ju, to nije molitvena zajednica nego časopis katoličke mladeži na čijem sam osnivanju sudjelovao. Nekom smo upali u oko nakon odlaska na studentsko hodočašće 1981. u Rim. Išli smo sa pet, šest autobusa, a godinu poslije su me tadašnje tajne službe zvale na čudne obavijesne razgovore na ispitivanja u Đorđićevu. U ono vrijeme imali smo verbalne delikte na sastancima ali u vidu slobodnog izražavanja misli. Ispitivali su me djelatnici Službe državne sigurnosti no ne želim reći koje su to točno osobe bile. Tko je od drugih pozivan na razgovor? Pa zar mislite da je mene službica Udba obaviještavala s kim razgovaraju? – rekao je Tomislav Karamarko koji je rješenje o oduzimanju putovnice dobio 1984. godine a koja mu je vraćena pet godina poslije.

Za Karamarka je, kako je pojasnio, nakon tog primljenog rješenja cijela priča završila, a Žganjer se ponovno vratio s pitanjima na famozno hodočašće. Na upit je li bilo ikakvog incidenta na putovanju, jesu li imali problema na carini te je li u JNA pohađao specijalističku obuku, Karamarko je u čudu prokomentirao kako Žganjer “očito bolje zna kakav je bio duh onog režima”.

– Nemojmo biti djeca. Bilo kakvo okupljanje protiv države i spominjanja Josipa Broza Tita ali i sličnih svetaca, privlačilo je interes pojedinaca i ukazivalo na nakaradnost sustava. A naš odlazak na hodočašće bio je povod službama za reagiranje. Nemojmo se zavaravati da smo onda živjeli u demokraciji. Dakle, da odgovorim na pitanje, problema na granici nije bilo. Mi smo bili mladi i pristojni vjernici. A u JNA sam bio telegrafist, u pješadiji vezist. Jesu li me posjećivali u vojsci pripadnici tajnih službi? A ljudi moji, još ćete me pitati jesu li me posjećivali mali zeleni. Dajte se uozbiljite, odgovorio je dalje Karamarko dodajući da je Manolića upoznao na jesen 1989., u ranoj fazi osnivanja HDZ-a.

Za Manolića je, pojasnio je još, 1991. godine radio kao šef njegova kabineta. No ne sjeća se je li prošao sigurnosnu provjeru obzirom da su se u to doba, “zbog agresije na Hrvatsku bavili ratnim pitanjima, sigurnošću, blokadom vojarni…”
Na Žganjerov upit je li motiv Manolićevih optužbi zbog kojih su trenutno završili u sudnici, možda bio njegov stav o lustraciji radi kojeg se osjetio ugrožen i je li mu ikad Manolić spominjao svoje ranije djelovanje, Karamarko je naglasio da ga se ne ispituje o Manoliću jer to nije predmet tužbe, ali je istaknuo kako za Manolića nije znao sve do osnivanja HDZ-a.

Okrivljenog Manolića je, pak, zanimalo samo zašto se Karamarko smatra jednim od osnivača HDZ-a, na što je bivši šef te stranke pojasnio da postoji Klub utemeljitelja HDZ-a tzv. ‘barakaši’ čijeg je on bio član. Nezadovoljan tim što čuje zaključio je: “Tvrdim da za to Tomislav nema pokriće!”, piše Jutarnji.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...