Kurikularna reforma; Uvodi se devetogodišnja osnovna škola

Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, koje je u siječnju imenovao predsjednik Vlade Andrej Plenković kao savjetodavno tijelo pri Uredu premijera za reformu obrazovanja, održalo je sjednicu u utorak, piše Slobodna Dalmacija.

Time je i formalno nastavljen posao na obrazovnoj reformi, čiji je jedan od glavnih dijelova kurikularna reforma. Kako doznajemo, jedan od prvih poslova koji stoji pred članovima novoimenovanog povjerenstva jest donošenje Akcijskog plana s rokovima provedbe pojedinih mjera iz Strategije.

Podsjetimo, prethodni sastav povjerenstva, imenovan u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, donio je Akcijski plan u rujnu 2015. godine, no ti su rokovi zastarjeli. Stoga je novo povjerenstvo, kojemu je na čelu, podsjetimo, zadarska rektorica prof. dr. Dijana Vican, na sjednici u utorak utvrdilo obvezu donošenja novih, ažuriranih rokova na način da je svaki od 11 članova dobio zadatak donijeti prijedlog rokova za provedbu mjera iz Strategije za određenu dionicu u obrazovnoj vertikali, od vrtića do cjeloživotnog učenja.

Prema neslužbenim informacijama, prijedlog novoga Akcijskog plana s rokovima trebao bi biti poznat do kraja svibnja. Tada bismo mogli doznati, uz ostalo, kada će u školama početi eksperimentalno uvođenje novih kurikuluma i hoće li to biti moguće već na jesen, kao i to kada bi Hrvatska mogla uvesti devetogodišnje obvezno obrazovanje.

Međutim, još nije poznato kada će biti raspisan natječaj za članove nove Ekspertne radne skupine, tijela kojemu je ranije na čelu bio Boris Jokić, a koje bi u nastavku reforme trebalo voditi posao eventualne izmjene ukupno 52 kurikularna dokumenta i tri metodološka priručnika koji su prošli stručnu i javnu raspravu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...