“Ne vojnom roku. Hrvatska zna bolje!” i u Zadru

Udruga „Eko – Zadar“ zajedno s nizom organizacija iz Zagreba, Osijeka, Splita, Poreča i Pule uključila se u građansku inicijativa protiv aktiviranja obaveznog vojnog roka „Ne vojnom roku. Hrvatska zna bolje!“.

Građanska inicijativa protiv aktiviranja obaveznog vojnog roka koju su pokrenule organizacije civilnog društva i pojedici/ke pozivaju učenike i učenice, roditelje, djedove i bake, branitelje, organizacije civilnog društva, poslovni sektor, vjerske zajednice i političke stranke da se pridruže ovoj inicijativi koja ima za cilj uvjeriti Vladu RH da odustane od ideje ponovnog aktiviranja obaveznog vojnog roka.

Okupljene organizacije i osobe smatraju da u Hrvatskoj ima puno važnijih gorućih problema od uvođenja vojnog roka, kao što su modernizacija obrazovanja, smanjenje nezaposlenosti i društvenih nejednakosti. Unatoč tome što dio javnosti kao dobrobit ponovnog uvođenja vojnog roka navodi njegovu odgojnu funkciju, ova Inicijativa posebno želi istaknuti kako su i odgoj i obrazovanje primarno odgovornost obitelji te javnog i dostupnog obrazovanja.

Zbog toga je danas pokrenuta peticija kojom su građani i građanke pozivani da svojim potpisom zahtijevaju od  Vlade Republike Hrvatske odustane od ideje aktiviranja obaveznog vojnog roka.

Mladi ljudi ne trebaju vojni rok već radna mjesta, kvalitetno i dostupno obrazovanje, pomoć pri rješavanju stambenog pitanja, financijsku i ljudsku sigurnost kako bi mogli osnivati obitelji i unaprjeđivati  kvalitetu svojih života. Podsjećamo kako je se procjenjuje da bi ovakva popularizacija vojske i militarizacija, hrvatske građane stajala 300 do 400 milijuna kuna godišnje, dok je za cjelovitu reformu hrvatskog obrazovnog sustava u idućih pet godina potrebno osigurati 300 milijuna kuna.

Također, prije nego što je zamrznuto obvezno služenje vojnog roka 2006. godine, 54% mladića odbijalo ga je služiti ulaganjem prigovora savjesti, što je važan indikator za one koji sada žele mladima nametnuti vojnu obuku.

Svi koji se žele pridružiti inicijativi javite nam se na: [email protected]

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...