Neka se ne ponovi sudbina Kristine; 22 maloljetne Zadranke prijavile nasilje, tek u 6 slučajeva kazneno sankcionirani počinitelji

Brutalno ubojstvo 18 godišnje Kristine u Zagrebu podiglo je cijelu državu na noge. Ne samo zbog činjenice da je na najnepravedniji mogući način ugašen jedan mladi život, već i iz razloga što se stravičan zločin, vjeruje se, mogao spriječiti pravovaljanim i pravovremenim reakcijama nadležnih instituacija.

Počinitelj, bivši mladić danas pokojne Kristine više je puta zbog nasilja prijavljen policiji. Nikada nije ozbiljno sankcioniran, što je rezultiralo kulminacijom njegova nesuvislog ponašanja i nažalost – najcrnjim mogućim scenarijem.

Otac nasmrt izbodene tek punoljetne djevojke posvjedočio je kako se 20-godišnji ubica policijskim službenicima smijao u lice i govorio im “kako mu ništa ne mogu”.

Maltretiranje je trajalo godinama, ali tijela koja provode zakone RH nisu ga shvatile ozbiljno. Evidentno, još uvijek živimo u društvu u kojem se nasilja u obitelji ili vezi tolerira, točnije smatra privatnim problemom između dvoje ljudi, dok zakonodavstavo ima, ali kvalitetno ne sprovodi mehanizme sankcioniranja. Tko je onda kriv za smrt žene koja je tek krenula u život?

Na našem je području u 2016. godini, prema podacima Pu zadarske, pomoć policije zbog nasilja zatražila 21 maloljetna ženska osoba.

Većina slučajeva okarakterizirana je kao prekršaj, budući je tek 6 djevojaka zaštićeno u smislu podizanja kaznene prijave nad počiniteljem nasilničkog ponašanja.

Tek kada kao jedinke shvatimo da nasilje nad ženama nije privatni, već problem cijele društvene zajednice, sukladno čemu ćemo isto prijaviti a ne okretati leđa, utjecat ćemo na zakonodavne aktivnosti Republike Hrvatske i pridonijeti tomu da se tragedija koja je zadesila Kristinu i njezinu obitelj – više nikada ne ponovi!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...