Ovo je sve što morate znati o godišnjoj poreznoj prijavi

Već drugu godinu za redom na snazi je posebni postupak utvrđivanja godišnjeg poreza čijom je primjenom većina građana oslobođena samostalnog podnošenja porezne prijave.

To znači da svi oni koji ostvaruju prihode na temelju standardnih primanja (plaće, honorari) više ne trebaju podnositi poreznu prijavu, a obračun porezne obveze obavljat će se automatski u Poreznoj upravi na temelju prikupljenih podataka, piše Tportal.hr.

Obračun poreza po starim pravilima

Što se tiče utvrđivanja porezne obveze, na snazi su stara pravila, a sve novosti u oporezivanju dohotka koje je donijela porezna reforma odnosit će se na prijavu za narednu godinu.

Građanima koji su obuhvaćeni posebnim postupkom Porezna uprava će temeljem prikupljenih podataka izvršiti godišnji obračun i do 30. lipnja dostaviti rješenje s utvrđenim iznosom za uplatu ili za povrat.

Povrat poreza kreće sredinom kolovoza, a možete ga očekivati ako ste ostvarili oporezive prihode, a niste bili zaposleni tijekom cijele godine. U tom slučaju porezna osnovica smanjuje se za dio osnovnog poreznog odbitak koji nije iskorišten tijekom godine.

Poreznicima možete biti dužni ako ste koristili porezne olakšice na koje niste imali pravo. Primjerice, ako ste prijavili uzdržavanog člana, a pokazalo se da je on ostvario godišnje prihode iznad dopuštene granice (13.000 kuna), morat ćete platiti razliku poreza na dohodak i prireza.

S obzirom na to da se na ovogodišnju poreznu prijavu još ne primjenjuje sintetičko oporezivanje, građani koji su ostvarili drugi dohodak koji ulazi u viši porezni razred neće morati doplatiti porez. Ta obveza čeka ih iduće godine, kada će se zbrajati sva oporeziva primanja iz ove godine i utvrđivati godišnja porezna obveza.

Tko mora podnijeti prijavu

Poreznu prijavu dužni su podnijeti građani koji su ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti (obrtnici, slobodna zanimanja i ostali koji dohodak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga) te pomorci zaposleni kao članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi. Izuzetak su samostalni djelatnici koji plaćaju porez na dohodak u paušalnom iznosu.

Prijavu moraju podnijeti i građani za koje Porezna uprava ne raspolaže podacima o njihovu ostvarenom dohotku u 2016., odnosno porezni obveznici koji su u 2016. ostvarili oporeziv dohodak o kojem poslodavac, isplatitelj primitka ili sam porezni obveznik nije izvijestio Poreznu upravu u propisanom roku. Primjerice, ako ste ostvarili dohodak od rada u inozemstvu, a niste to prijavili Poreznoj upravi, godišnjom prijavom možete naknadno podmiriti tu obvezu.

Tko može dobrovoljno podnijeti prijavu

Poreznu prijavu možete podnijeti i dobrovoljno, ako tijekom godine niste iskoristili neku poreznu olakšicu. Primjerice, ako ste dobili dijete, a niste to prijavili Poreznoj upravi, putem godišnje prijave možete ostvariti pravo na porezni odbitak i dobiti povrat poreza. Na isti način možete iskoristiti i druge porezne olakšice koje nisu uvedene u Poreznoj kartici (promjena prebivališta, uzdržavani članovi obitelji i sl.).

Naknadno možete iskoristiti i pravo na porezni odbitak za uplaćene donacije ili plaćene doprinose za zdravstveno osiguranje.

Nakon obrade dostavljene porezne prijave, Porezna uprava do 30. lipnja izdaje privremeno porezno rješenje na koje do 1. kolovoza možete podnijeti prigovor ako smatrate da nisu obuhvaćene sve porezne olakšice.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...