Ako berete šparoge na državnom zemljištu platit ćete kaznu, berač iz Slivnice Donje: “Oćemo li još i sunce platiti?”

Počela je sezona berbe šparoga. Ima ih i na tržnicama, ali po paprenim cijenama – 30 kuna za stručak. A dok cijene idućih tjedana ne padnu, iz Hrvatskih šuma upozoravaju – na njihovom zemljištu brati se može samo uz plaćanje naknade.

Granulo je sunce i Radoslav Baričević iz Slivnice Donje je u berbi šparoga. Ove godine niknule su kasnije nego lani. Zbog hladnoće.

“Šparoga to ne ljubi baš. Ona hoće toplinu, kao i sve dame”, šali se Radoslav.

On bere na svom zemljištu. Da to čini u državnim šumama, za stručak u kojem je 40 šparoga platio bi 3 kune naknade. Berači od šumarija mogu zatražiti i dozvole koje također moraju platiti. Dan stoji 10, vikend 20, tjedan 70, a mjesec – 150 kuna, donosi Dnevnik.hr.

“Je li?! Oćemo li još platiti i ovo sunce što nas grije?! Tko je naplatio one što su nam pokrali u Vladi novac? Sad bi nam još i ove šparoge od grla da im dademo?! Još i to da napune džep”, ljuti se prodavačica na tržnici Jela.

Ljutili se berači ili ne, pravila se moraju poštivati i ove sezone. A nadzor provodi šumarska inspekcija.

“Predviđene kazne za neovlašteno sakupljanje iznose od 1000 do 7000 kuna. Koliko nam je poznato, prošle godine nije izrečena nijedna kazna”, stoji u priopćenju Hrvatskih šuma.

Kako sezona bude odmicala, šparogama bi cijena mogla pasti. Dok naknadama i kaznama za neovlašteno branje – sigurno neće.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...