Crkva opet traži da se zakonom zabrani rad nedjeljom

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) ponovno je pokrenula inicijativu za ozakonjenje neradne nedjelje te poziva hrvatske građane da je podrže i pridonesu očuvanju nedjelje u njezinom povijesnom značenju, kao neradnoga dana koji pruža prigodu za obiteljsko okupljanje.

“Razumljivo je da postoje službe u društvu kao npr. zdravstvene, sigurnosne, prometne i neke uslužne koje su od općeg i javnog interesa, pa ih je potrebno činiti nedjeljom i blagdanima. No, ima poslova i zaduženja koje se ne mora raditi u nedjelju. Tu prvenstveno mislimo na poslove u kojima su radnice i radnici, zbog slabosti hrvatske zakonske zaštite, ‘prisiljeni raditi bez nedjeljnog odmora’. Oni zbog toga nedjeljom ostaju izvan kruga svojih obitelji i svoje djece, dok je drugima to dan odmora”, ističe se u priopćenju HBK objavljenom u srijedu, na početku ovogodišnje Korizme.

“Nikakvo čudo što im zbog te očite diskriminacije radna nedjelja donosi određenu prazninu i sumornost”, dodaje se.

Iz HBK stoga pozivaju sve dijelove hrvatskoga društva – “zauzete Kristove vjernike laike, katolička društva i pokrete, te sve društvene institucije i udruge koji se zauzimaju za čovjeka i njegovo dostojanstvo, da svojim djelovanjem pridonesu očuvanju nedjelje u njezinom povijesnom značenju, kao neradnoga dana koji pruža prigodu za obiteljsko okupljanje”.

Izražavajući podršku Europskom savezu za nedjelju (ESN) koji okuplja radničke sindikate, političke stranke, građanske udruge i kršćanska društva diljem Europske unije, hrvatski biskupi podsjećaju da je ESN predložio prije šest godina, 2011. godine, da se na prvu nedjelju u ožujku potakne javnost poštivati nedjelju kao “dan počinka od rada, obiteljski dan okupljanja i druženja, dan kulturnih i socijalnih aktivnosti, te kao dan Gospodnji” kada kršćani spominju i slave uspomenu na Kristovu pobjedu slavnoga Uskrsnuća.

Hrvatski biskupi su, podsjećaju iz HBK, još prije 20 godina, 1997. godine, uputili pastirsko pismo, u kojem su progovorili o nedjelji kao danu Gospodnjem i danu blagdanskoga počinka za ljude.

Komisija Hrvatske biskupske konferencije za “Pravdu i mir” (Iustitia et pax) također se u više navrata , 2000,, 2004. i 2012. godine zalagala za ozakonjenje neradne nedjelje u Republici Hrvatskoj, za promicanje toga dana kao obiteljskog blagdana, te posebice kao liturgijskog dana ‘okupljanja oko stola Gospodnjega’, kada vjernici slušaju Riječ Božju i slave svete Tajne spasenja, navodi se u priopćenju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...