Evo kako ćete ostaviti sjajan prvi dojam

Prvi dojam je nevjerojatno važan, jer će ljudi uglavnom u prvih par sekundi pronaći ladicu u glavi u koju vas misle smjestiti i nakon toga je izuzetno teško to promijeniti – pa nemojte da to morale pokušavati…

Jedna od glavnih stvari je pamćenje imena osoba koje tek upoznajete, a kako nas većina s tim ima laganih problema, evo par savjeta kako ćete sigurno uspjeti zapamtiti nečije ime i upotrijebiti ga već u tom razgovoru, pa i svaki put nakon toga.

Obratite pažnju – u trenutku kada drugoj osobi pružate ruku donesite odluku da ćete zapamtiti njezino ime. Zamislite da je ta osoba jako bitna i da vam je vrlo važno da zapamtite kakio se zove. U trenutku kada vam se bude predstavila, vaš mozak bit će spreman pohraniti novu informaciju – ime, u dugoročnu memoriju.

Ponovite ga na glas – pokušajte što prije novu informaciju – ime, ponoviti na glas. Pitanje upućeno osobi koju ste upravo upoznali započnite njezinimimenom.  Primjerice: “Ivana, odakle si?”.

Stvorite asocijaciju – u trenutku kada upoznajete nekog novog, svjesno ime te osobe povežite s nekom drugom osobom tog imena. Ako ne poznajete nikoga tko se tako zove, povežite ju s nekom slikom u vašoj glavi koja vas asocira na to ime.

Usredotočite se na lice – dok upoznajete neku osobu gledajte joj u lice i pokušajte zapamtiti po čemu se razlikuje od ostalih, odnosno zapamtite njezine karakteristike. Na primjer: “Denis, riđokosi”. Kad ga ponovno sretnete i ugledate njegovu riđu kosu, sjetit ćete se da se zove Denis.

Zapišite – napravite brzu zabilješku u vašem smatrphoneu. Primjerice: “Nikola, tamna kosa, direktor”.

Pitajte ponovno – ne ustručavajte se pitati osobu da vam ponovi svoje ime pa ga potom i sami ponovite na glas, piše Metro portal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...