HNS: “Sniziti cijene vrtića i prekinuti diskrimaciju one djece čiji roditelji ne mogu plaćati učenje engleskog jezika”

Dana 15. 03. 2017. godine u 10,30 sati u uredu Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati održana je konferencija za medije na temu: Predstavljanje novog rukovodstva podružnice, sfere zanimanja HNS-a u Zadru uz poruku „doktore, vratite se u bolnicu“.

Na konferenciji su govorili potpredsjednica podružnice Zadar Irena Gulan Šimurina i predsjednik podružnice Zadar Kristijan Kovačević, a predstavljeno je novo rukovodstvo podružnice i iznesene su jasne poruke.

HNS će nastojati ćemo raditi na blok programima, vezano uz određene skupine naših sugrađana, u ime promjena i boljitka.

U fokusu HNS-a uvijek će biti problemi mladih obitelji, studenata i djece, prava žena, prava osoba sa posebnim potrebama, prava manjina, problemi umirovljenika i problemi naših otoka, s posebnim naglaskom na dugoročni razvoj grada Zadra.

HNS će nastojati na iskustvima naših interesnih odbora, inicijative žena, mladih, seniora kao i veterana domovinskog rata, dati svoj maksimalan doprinos.

Potpredsjednica stranke baviti će se koordinacijom interesnih odbora, te govoriti o problemima u našem gradu koji muče mlade obitelji i njihovu djecu.

Potpredsjednica Irena Gulan Šimurina je kao roditelj i politički aktivna osoba govorila o problemima odgoja i obrazovanja naše djece. Problemi se stalno ponavljaju, a ne nude se nikakva rješenja. Problem vrtića je tema koja se spominje iz kampanje u kampanju. Kakvo je stanje znaju roditelji, obitelji vrtićke djece.

U Gradu Zadru cijena vrtića iznosi 700,00 kn mjesečno što je visoka cijena i za mnoge obitelji, a pogotovo one sa više djece, vrtić je luksuz. Tu cijenu je potrebno sniziti.

Ono što nas u posljednje vrijeme smeta je diskriminacija djece čiji roditelji ne mogu priuštiti učenje engleskog jezika u vrtićima u odnosu na djecu čiji roditelji to mogu priuštiti. Cijena engleskog jezika u vrtićima iznosi 180,00 kn mjesečno i za mnoge roditelje to je prevelik financijski teret.

Ne bi nikada isticali taj problem da tim HNS-a nije osmislio i potencijalna rješenja.

Grad Zadar je sveučilišni grad i u okviru našeg Sveučilišta djeluje odjel anglistike. Rješenje vidimo u suradnji Sveučilišta u Zadru sa zadarskim vrtićima u okviru koje bi zadarski studenti volonteri radili sa našom djecom, kako onom iz imućnijih obitelji, tako i onom slabijeg imovnog stanja. Time bi studenti kroz praktičan rad ostvarili dodatne bodove, a mi odgajali djecu bez stvaranja razlika u samom startu.

Vezano uz tu istu najosjetljiviju populaciju, našu djecu, istaknuto je da iako su urbanističkim planovima predviđeni prostori za igru, stvarnost je drugačija, stvarnost je: uništimo dječja igrališta da bi djeci plaćali zabavu i slobodno vrijeme.

Naši zadarski kvartovi postali su spavaonice sa eventualno poštom i bankom. Projekt osmišljenih dječjih igrališta dio je plana HNS-a za revitalizaciju zadarskih kvartova.

Što se procesa školovanja naše djece tiče, HNS čeka kurikularnu reformu koja nam je neophodna i koju podržavamo. Državnim pedagoškim standardom osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja rad osnovnih škola u jednoj smjeni predviđen je kao pravilo, a rad u drugoj smjeni iznimka. Većina zadarskih osnovnih škola nije niti blizu postizanja toga standarda jer se nastava odvija u dvije, a u pojedinim školama i u tri smjene, pa se ne može organizirati produženi boravak za djecu. Stoga su ulaganja u dodatnu izgradnju škola radi povećanja kapaciteta neophodna i hitna. Samo na taj način moguće je osigurati produženi boravak za djecu od 1-4 razreda u svim školama, što je izuzetno važno zaposlenim roditeljima.

Predsjednik zadarske podružnice HNS – a istaknuo je da je od iznimnog značaja za mlade obitelji  i najbolja medicinska usluga. Stanje je takvo da kronično nedostaje liječnika, te se sa pravom pitamo tko će uskoro liječiti nas i našu djecu.

U našem fokusu je konstantna borba za interese građana Zadra, pa smo tako i ovaj put dužni reagirati na ugrožavanje istih, a riječ je o HDZ-ovoj kandidaturi za gradonačelnika, dr. Branka Dukića.

Neosporno je da se radi o stručnjaku koji je prijeko potreban bolnici i našim građanima. I on sam je nedavno u izjavama za medije izrazio zabrinutost zbog nedostatka liječnika u zadarskoj Općoj bolnici, a sada se i sam sprema na odlazak.

Ovim primjerom HDZ je još jednom pokazao da im interes građana grada Zadra nije na prvom mjestu. Stoga poručujemo „doktore, vratite se u bolnicu, tamo ste nam najpotrebniji“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...