Kako je Klemm pobijedio Todorića u bici za Zrće?

Klemm, jedan od vođa braniteljskog prosvjeda, dobio je koncesiju na najunosniju jadransku plažu Zrće na pet godina.

Inače, njegove zaštitare već cijelo desetljeće angažiraju klubovi na Zrću, no sada je tvrtka Klem sigurnost postala dio konzorcija, predvođenog tvrtkom Cocomo Josipa Šonje, koja je preuzela cijelu plažu. Odluku je u utorak donijelo povjerenstvo Ličko-senjske županije, čemu se protivi Ante Dabo, Mostov gradonačelnik Novalje, koji je u razgovoru za Index najavio da će pokrenuti upravni postupak.

Upozorava da je Ličko-senjska županija odluku donijela mimo zakona i propisa, jer je koncesija dodijeljena prije nego je Grad Novalja donio urbanistički plan uređenja plaže. “Klemm i Cocomo su se obavezali da će uložiti 98 milijuna kuna u plažu Zrće, a ne mogu ni kiosk staviti bez suglasnosti grada”, kaže Dabo, napominjući da je investitor preuzeo rizik da neće moći normalno raditi. “Zrće je veliki mamac, pogotovu Klemmu,” smatra Dabo.

Kako je Klemm pobijedio Todorića?

Na naše pitanje kako to da je Klemm pobijedio Todorića, s obzirom na to da su u suprotstavljenom konzorciju Black Sheep bile Agrokorove tvrtke Roto dynamic i Velprom, Dabo kaže da to i nije bila prava borba. “To vam je sve namješteno. Imali su insajdere i sve su zajedno dogovarali. U svim tim klubovima Klemm je zaštitar,” rekao je.

Da je Zrće prava tvornica novca, pokazuju i prihodi od lokalnih poreza koji su nametnuti ugostiteljima. Samo od poreza na potrošnju alkoholnih pića lani je ostvareno 2,5 milijuna kuna, dok je nekoliko godina ranije ta brojka iznosila 850.000 kuna.

Pojednostavit ćemo kompliciranu birokratsku zavrzlamu: prostorni plan Novalje poništen je 2014. pa godinu dana kasnije vraćen na snagu. Lani je pak srušen proračun, nakon čega su uslijedili izvanredni izbori na kojima je Dabo pobijedio i donio odluku o izradi urbanističkog plana uređenja Zrća. I HDZ i SDP su bili protiv toga, zato je županija zaobišla gradonačelnika i progurala odluku o raspisivanju natječaja za koncesiju, znajući pritom da još nema urbanističkog plana.

Mostov gradonačelnik: Žurili dok HDZ ne izgubi vlast

Gradonačelnik Novalje pojašnjava kako neće odustati od spora. “Zamislite pod kojim bi bio pritiskom ako bismo sad, nakon što je koncesija dodijeljena, donijeli urbanistički plan uređenja plaže, ispalo bi da im pogodujem”, kazao je.

Na području Zrća proteklih godina nije postojala jedna velika koncesija, nego su poduzetnici poslovali kupujući niz manjih koncesija. Dabo misli da se Klemmu i društvu žurilo jer su htjeli iskoristiti situaciju dok je HDZ još na vlasti. “Oni dobro znaju da imamo nezavisne liste i kandidate za župana. Uz SDP, koji ionako ne može osvojiti vlast u Lici, otvorili smo ozbiljnu frontu koja će im ugroziti vlast”, zaključio je, piše Index.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...