Naš obiteljski smještaj istaknut kao primjer za ostale zemlje: Europski iznajmljivači, ugledajte se na hrvatske!

Hrvatski obiteljski smještaj dobio je nevjerojatnu promociju na najvećoj Svjetskoj burzi turizma ITB u Berlinu, na kojoj je primjer organizacije tog oblika naše ponude istaknut kao primjer zemljama Europske unije na koji bi se trebale ugledati. Na konferenciji Europske udruge turističkih iznajmljivača kuća i apartmana EHHA, koja na tržište EU-a stavlja oko 20 milijuna postelja u obiteljskim domaćinstvima i stanovima, u četvrtak je na ITB-u predstavljen hrvatski obiteljski smještaj i pravna regulacija njegove organiziranosti, koju su predstavili Gari Cappelli, ministar turizma, i Leila Krešić iz HGK.

Naime, EU ima zajednički cilj ujednačiti pravila poslovanja u kućama i stanovima za kratkoročni najam, a kako taj oblik turističke ponude, koji posvuda u svijetu raste u dvoznamenkastim brojkama, nema jasna pravila poslovanja, europski bi se iznajmljivači trebali učiti na primjeru hrvatskih.

20 milijuna kreveta

– Dogodilo se jednostavno to da su trendovi u turizmu posljednjih godina nametnuli neka potpuno nova i drugačija pravila poslovanja od onih koja je turizam poznavao desetljećima i to treba prihvatiti. Ekonomija dijeljenja, iznajmljivanja i zamjene stanova i kuća postala je sastavni dio turizma. Tržište EU-a tome se brže prilagođavalo nego zakonodavci i politika, pa je sada najveći dio iznajmljivača u EU-u izvan regulacije poslovanja, prijavljivanja gostiju ili bilo kakve porezne evidencije, a na tržište stavljaju 20 milijuna kreveta i ugošćavaju oko 45 milijuna turista godišnje. Prema podacima EHHA, samo u takvim stanovima i kućama diljem Europe godišnje se ostvari turistički promet od 80 milijardi eura, koji se niti evidentira niti se na pravi način oblikuje. Zato je europska organizacija iznajmljivača upravo u hrvatskom primjeru našla model koji im se sviđa i žele ga implementirati u sustav EU-a – kazao nam je u Berlinu Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK-u.

Odlična promocija

Prema informacijama EHHA, iznajmljivači u mnogim zemljama EU-a tretirani su kao da iznajmljuju stanove podstanarima, a zapravo primaju turiste. Sada zakonodavci žele razdijeliti te dvije usluge i kontrolirati i prijavljivati turiste koji borave u stanovima i apartmanima, što se sada u mnogim zemljama ne čini. Štoviše, za iznajmljivanje stana po modelima platformi koje u tome poslu posreduju, u Njemačkoj i Francuskoj uopće se ne mora tražiti odobrenje i registracija za iznajmljivanje turistima, što će se uskoro promijeniti.

– Za Hrvatsku je iznimno važno da nas je jedna tako ugledna organizacija obiteljskog smještaja prepoznala kao dobro organizirane i s dugom tradicijom obiteljskog smještaja, što za hrvatske iznajmljivače može biti odlična promocija na ITB-u za sezonu koja dolazi. Naime, na konferenciji EHHA u Berlinu, gdje je predstavljen hrvatski obiteljski smještaj, nisu samo iznajmljivači iz Europe, nego i posrednici u njihovoj prodaji, upravitelji nekretnina, agencije i drugi. U tom su svjetlu prezentirane i informacije o odličnom ranom bookingu za obiteljski smještaj na Jadranu u 2017., koji je bolji i za 30 posto – objavljeno je u Berlinu, piše Slobodna Dalmacija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...