U Vranu se ulažu milijuni, Maškovića han je bio samo početak!

Burna povijest Vrane, nekadašnjeg važnog gradskog središta u zaleđu Pakoštana koja seže u davni srednji vijek, te prirodna ljepota obližnjeg Vranskog jezera koji od 1999. ima status Parka prirode, dali su osnovu za novi turistički proizvod koji ovog proljeća dobiva i svoj prvi hotel baština, u Maškovića hanu izgrađenom u 17. stoljeću, inače najzapadnijoj islamskoj svjetovnoj spomeničkoj građevini u Europi, piše Poslovni.hr

No, to je tek početak značajnog investicijskog ciklusa koji se financira uz izdašnu pomoć europskih fondova, u partnerstvu Ministarstva kulture te općine Pakoštane. Na lokaciji se pripremaju još i tematski viteški park, lovački hotel sa streljanom i centrom za oplemenjivanje divljači na tvrđavi Sokoluša, ali i odmaralište za osobe treće životne dobi na otočiću Vrgada, otkriva za Poslovni dnevnik Marko Meštrov, direktor Agencije Han Vrana koja je zadužena za osmišljavanje i provedbu svih tih ambicioznih projekata. “Za dovršetak projekta hotela baština potpisan je ugovor s izvođačem koji ima rok dva mjeseca, slijedi nam zapošljavanje desetak stalnih radnika te još toliko sezonskih, tako da krajem svibnja očekujemo otvaranje hotela s 14 soba i dva apartmana s ukupno 40 kreveta, restorana za 100 osoba.

Galerija će u međuvremenu dobiti status muzeja, a u objektu će biti i upravna zgrada te infopunkt Parka prirode Vransko jezero te Turističke zajednice Pakoštane”, pojašnjava Meštrov te najavljuje da će hotel raditi cijele godine. Investicija je vrijedna ukupno 25 milijuna kuna, od čega je 75 posto pokrivano novcem iz pretpristupnih fondova, ostatak je financiralo Ministarstvo kulture, a općina će pokriti troškove namještaja.  Nakon Maškovića hana u planu su još tri navedena turistička projekta za koja će biti potrebno skupiti oko sedam milijuna eura.  Maškovića han bit će ujedno i jedna od točaka obilaska Parka prirode Vransko jezero, koji u ovu sezonu također ulazi s novom infrastrukturom.

Kako doznajemo od Ive Rogić iz PP, u prošloj godini dovršen je projekt integralne kružne posjetiteljske infrastrukture vrijedan oko 4 milijuna kuna.  Slijedi projekt “Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero” 2017.-2021., vrijedan gotovo 30 milijuna kuna, a među ostalim obuhvaća izgradnju adrenalinskog parka, nabavku električnih bicikla, kajaka, postavljanje fotonaponskih sustava, uređenje lučice Crkvine. Projekt je prijavljen za europska sredstva na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a putem projekta se osiguravaju bespovratna sredstva do maksimalno 85 posto prihvatljivih izdataka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...