Dellavia: “Bolji Zadar je grad u kojemu se brinemo o svima, a ne samo o rođacima!”

Svjetski dan zdravlja zadarski je HSLS obilježio na Narodnom trgu, akcijom besplatnog mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi.

IVO ŽUVELA:

Ovom akcijom želimo doprinijeti preventivi i zdravstvenoj educiranosti građana i ukazati na važnost brige o vlastitom zdravlju. Ove godine Svjetski van zdravlja posvećen je depresiji, od koje boluje sve više ljudi, ali okolina često ne shvaća ozbiljnost problema. Zato je i glavna poruka „Depresija: razgovarajmo“, čime se želi osvijesti ljude koji boluju od depresije da potraže i dobiju pomoć. Stoga i pozivam naše sugrađane da depresiju shvate ozbiljno, da to nije ni lijenost ni hir, već bolest koja može pogoditi bilo koga. Ali i bolest protiv koje ima lijeka.

Pozivam sve građane da se redovitim kontrolama brinu o svom zdravlju te da se odazovu dobrim akcijama, poput Nacionalnog programa prevencije raka. Pohvalio bih sve pojedince koji nesebično rade na edukaciji Zadrana, naročito Zavod za javno zdravstvo.

NINO DELLAVIA:

Grad Zadar se treba aktivnije baviti zdravljem svojih građana. Cijeli je biz izazova pred nama: nužna je obnova infrastrukture domova zdravlja, uvođenje dežurne stomatološke službe, uspostava pomorske medicinske službe, poboljšanje pristupa primarnoj i hitnoj zdravstvenoj zašiti. Grad bi trebao subvencionirati specijlizacije u medicini te staviti neiskorištene nekretnine u funkciju zbrinjavanja ugroženih skupina. Nužni su iskoraci i u pitanju palijativne skrbi te osnivanje Centra za boli za pacijente u terminalnoj fazi bolesti.

Mi trebamo potaknuti mlade i educirane ljude, posebno u zdravstvu, na ostanak u Zadru. A to možemo samo stvaranjem boljeg Zadra. Kada umjesto rođaka i kumova počnemo zapošljavati stručne mlade ljude, kada smanjimo namete tvrtkama i ulagačima i postanemo poželjna destinacija za poslovanje – tek tada ćemo stvoriti preduvjete za nužna ulaganja u zdravstvo i socijalnu skrb. Bolji Zadar je grad u kojemu se brinemo o svima, a ne samo o rođacima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...