SKANDALOZNO RJEŠENJE DIP-a: “U Benkovcu smo utvrdili teške nepravilnosti, ali nećemo ponavljati izbore!”

U Benkovcu su u glasačkoj kutiji na biračkom mjestu broj 11 – Bulići pronađena dva listića viška, u ime dvoje građana koji izborima nisu ni “primirisali”, a ipak su bili zaokruženi. Međutim, ono što je nevjerojatnije od ovakve situacije jest rješenje DIP-a.

Naime, u svom odgovoru na prigovor na postupak provedbe izbora za župana i Županijsku skupštinu Zadarske županije koji im je uputio SDP , navode kako “nije moguće utvrditi tko je zaokružio navedene birače”. Iako od DIP-a nitko ne očekuje FBI-jevsku istragu, sramotno je njihovo ignoriranje kaznenog djela izborne prijevare za koje je uzgred budi rečeno propisana zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

– Utvrđeno je čak i kada bi se glasovi ova dva birača, koji su propustom biračkog odbora zaokružena na izvatcima iz popisa birača bez da su glasovala, pribrojila bilo kojem od kandidata na izborima za župana Zadarske županije odnosno bilo kojoj listi za izbor članova županijske skupštine Zadarske županije, navedeno ne bi ni na koji način utjecalo na rezultate navedenih izbora, navodi DIP, uz zaključak da se prigovor SDP-a stoga odbacuje kao neosnovan iako je, kako sami priznaju, utvrđen teški propust u radu biračkog odbora. Nisu se libili pritom pozvati na praksu Ustavnog suda.

No, da situacija bude još zanimljivija, a kako se navodi i u ovom rješenju, zbog vrlo slične situacije, odnosno zbog jednog listića viška, obrovačko Gradsko izborno povjerenstvo raspisalo je ponavljanje izbora na biračkom mjestu broj 4 – Bilišane. No, što zna jedan običan GIP? Ne čitaju oni, kao naši vrli DIP-ovci, ustaljene “prakse Ustavnog suda” kako bi na kazneno djelo izborne prijevare znalački mogli zažmiriti na oba oka. Jer, vjerujemo da ćete se složiti, ovakvim odlukama DIP građanima poručuje da je sasvim u redu manipulirati  izborni postupkom, pa čak i kad vas u tome uhvate.

Cijelo rješenje DIP-a donosimo ovdje:

Rješenje-DIPa-24.05.2017.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...