Karta rasizma u Europi: Slovenija i Srbija tolerantni kao Irska, pogledajte gdje se nalazi Hrvatska

Istraživanje znanstvenika s Harvarda provedeno između 2002.i 2015. godine otkrilo je koje europske države imaju najviše rasnih predrasuda.

Ispitanici su sudjelovali u interaktivnom Project Implicit kvizu u kojem su spajali slike s riječima. Jedan od zadataka bio je povezivanje pozitivnih i negativnih pojmova s prizorima crnih i bijelih lica.

U ispitivanju je također korišten Test implicitne asocijacije (IAT) koji mjeri nesvjesne predrasude. Test je provjerio koje pozitivne i negativne pojmove Europljani povezuju s crncima.

Najviše predrasuda ima Češka

Znanstvenici su rezultate istraživanja objavili na portalu Open Science Framework. IAT je pokazao ljudi iz svih europskih država rijetko povezuju pozitive pojmove s crnim licima nego bijelima. Studija je također otkrila da i osobe koje nemaju rasističke stavove imaju neke rasne predrasude.

“Karta rasizma” pokazuje da najmanje predrasuda imaju Irska, Slovenija i Srbija. Rasizam je najviše prisutan u Češkoj. Hrvatska i Bosna i Hercegovina također su među državama s najmanje predrasuda, javlja Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...