Koalicija SDP-HNS-HSS predstavila dio programa: “Zadru ne trebaju ceremonije polaganja kamena temeljaca nego rad i rezultati”

Koalicija SDP-HNS-HSS predstavila je dio Izbornog programa „Zadar – grad društveno razvojne infrastrukture“ i „Javni interes iznad svega“, o kojem su govorili kandidatkinja za gradonačelnicu Zadra Sabina Glasovac te kandidatkinja i kandidat s liste za Gradsko vijeće, Irena Gulan Šimurina (HNS) i Antun Novoselović (SDP).

Irena Gulan Šimurina osvrnula se na činjenicu da javna uprava u Zadru nije ono što bi trebala biti – servis građana, te kako su gradska uprava, gradska trgovačka društva i javne ustanove sami sebi svrha, ne služe građanima već neimenovanim interesnim skupinama.

„Grad Zadar uz gradonačelnika i njegove zamjenike ima čitav niz upravnih odjela, gradskih trgovačkih društava i javnih ustanova, a o njihovom radu građani ne znaju gotovo ništa. Netransparentna zapošljavanja u gradskim firmama i javnim ustanovama, netransparentno upravljanje i trošenje proračunskog novca, novca svih nas, građana ovoga grada, praksa je kojoj moramo stati na kraj. Tijekom ove kampanje više je puta istaknuto, a ja ću ponoviti, jer je od iznimne važnosti za život Zadranki i Zadrana, da su pošteni javni natječaji, te revizija poslovanja svih gradskih tvrtki prioritet buduće vlasti na čelu s ovom koalicijom. Svi građani našeg grada moraju imati jednake koristi od svih gradskih tijela, trgovačkih društava, prvenstveno komunalnih, te javnih ustanova u vlasništvu Grada Zadra“, poručila je Gulan Šimurina i istaknula važnost projekta revitalizacije svih gradskih kvartova kroz uključivanje građana u procese donošenja odluka, odnosno veće ovlasti Mjesnih odbora.

Antun Novoselović izdvojio je primjer gradskog komunalnog poduzeća Obala i lučice, koji netransparentno troše novac, umjesto da svoju godišnju milijunsku dobit ulože u više besplatnih parkirnih mjesta, javnu garažu koja bi rasteretila Poluotok od prometnih gužvi i da rade za građane, a ne se s njima susreću u sudskim sporovima.

Novoselović je govorio i o planu ove koalicije za izradu Registra gradske imovine te odgovorno i transparentno upravljanje istom, što do sada nije bio slučaj. Upozorio je i na štetnu praksu snižavanja cijene gradskih prostora, poput stranačkog HDZ-ovog prostora u Medulićevoj ulici, koja se također vodi pojedinačnim interesima.

Da će se nepotizam, netransparentnost i privatni interesi povrh javnog interesa ukolniti iz gradske uprave i gradskih poduzeća jasno je istaknula i kandidatkinja za gradonačelnicu Sabina Glasovac. „Učinit ćemo to revizijom poslovanja gradske uprave i svih gradskih poduzeća iz kojih novac curi na sve strane samo ne tamo gdje bi trebao – u svrhu omogućavanja boljeg života ljudi, građanki i građana našeg grada. Očekujem od svih direktora gradskih poduzeća da svoje mandate stave na raspolaganje i najavljujem da će jedan od prvih potreza biti revizija njihova poslovanja. Oni koji imaju dobre rezultate će ostati, ostalima ćemo se zahvaliti. Iako gradonačelik može sam imenovati direktore poduzeća, ja to pravo neću koristiti. Svi direktori će se birati na javnim natječajima jer želim da za Zadar i njegove ljude rade najbolji. Gradska uprava i poduzeća nisu dom za nezbrinute stranačke kadrove! Još jednom ponavljam, poštenim javnim natječajima osigurat ćemo da najbolji i najsposobniji dobiju priliku raditi za naš grad“, poručila je Glasovac.

Na predstavljanje programa Antun Novoselović donio je i kamen kao simbol kamena temeljca koji će HDZ, siguran je, po tko zna koji put polagati u predizborne svrhe na istim mjestima kao i prethodnih godina, vjerojatno kao ponovno obećanje gradnje škole na Novom Bokanjcu. Toliko je kamena temeljaca već položeno, a malo je toga napravljeno. Svaki put pred izbore, evo njih po starom obrascu sa kamenjem i lopatama. Sreća 21. svibnja je blizu. Nama, poručili su Glasovac, Novoselović i Gulan Šimurina, kamen temeljac ne treba. Mi ćemo školu i ostale ciljeve našeg programa izvršiti bez ceremonija i hodajućeg paradnog cirkusa HDZ-a s lopatama i kamenjem.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...