U piletini iz Poljske ponovno pronađena salmonela!

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da se zbog utvrđene prisutnosti bakterije salmonele iz prodaje povlači svježi pileći file od prsa, klasa A, podrijetlom iz Poljske.

Uzorkovanje svježeg mesa je provedeno u maloprodajnom objektu Mesna industrija Braća Pivac u Križevcima, čiji je isporučitelj MI Braća Pivac iz Vrgorca. Proizvođač spornog proizvoda je CEDROB S.A., Ujazdowek 2/a, 06-400 Ciechanow, Poljska, odobrenog broja PL 14023901 WE.

Proizvod, svježi pileći file od prsa klasa A, LOT L124/2/249/17, s rokom valjanosti do 15. 5. 2017. godine, više se ne nalazi na tržištu, navodi se u priopćenju.

Salmoneloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz grupe Salmonella spp. Salmonelozu najčešće uzrokuje hrana životinjskog porijekla – jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelama po svojoj površini.

Kako bi se zaštitilo zdravlje potrošača, prilikom rukovanja s hranom, osobito životinjskog porijekla, potrebno je pridržavati se dobre higijenske prakse. Prije konzumacije hranu, osobito pileće meso, potrebno je dobro termički obraditi primjenom temperature od najmanje 70°C najmanje jednu minutu na svim dijelovima mesa, navode iz Hrvatske agencije za hranu.

 
piletinasalmonela