I to je moguće: Kažnjen čak 4 tisuće dolara zbog jednog jedinog – lajka!

Stručnjaci za internetsku sigurnost često upozoravaju korisnike da dobro paze što rade na internetu jer zbog samo jedne nepromišljene objave ili “pijane” fotografije na Facebooku ili drugim društvenim mrežama mogu imati velikih problema. Npr. statusi i komentari u kojima se poziva na mržnju i nasilje mogu vam dovesti policiju na vrata, a neka neprimjerena fotografija s ludog noćnog provoda može biti razlog zašto vas potencijalni poslodavac neće zaposliti. Dok su se ovakve situacije događale i događaju se u Hrvatskoj i u svijetu, nedavno je jedan muškarac u Švicarskoj kažnjen samo zbog lajka na Facebooku, što je, nagađaju mediji, vjerojatno prvi put da je netko kažnjen zato što je na internetu lajkao neku objavu ili komentar, piše Zimo.

Riječ je o slučaju iz sredine 2015. godine – tijekom rasprave između aktivista za prava životinja oko toga tko će nastupati na velikom uličnom veganskom festivalu više je osoba izvrijeđalo i optužilo Erwina Kesslera, predsjednika jedne udruge za prava životinja za antisemitizam, rasizam i fašizam. Kessler je tužio više od deset osoba zbog klevete (iako mediji napominju kako je on zaista prije dvadesetak godina kažnjen zbog antisemitističkih izjava) te su neki od njih već kažnjeni zbog objave komentara, no samo je neimenovani 45-godišnji muškarac kažnjen zbog lajkanja takvih komentara.

U sudskoj presudi navodi se kako je optuženi prihvatio takve komentare i stavove kao svoje, a njihovim lajkanjem učinio ih je vidljivim većem broju osoba – zbog čega je na kraju kažnjen s oko 4 tisuća dolara. Treba napomenuti kako se ovo dogodilo prije nego je Facebook uveo reakcije tako da su korisnici na objave i komentare mogli samo dignuti palac gore.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...