“Jadrolinija koristi rupe u zakonu i ugovore na određeno produljuje desetljećima”

Iz Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) u petak su priopćili da domaći brodar Jadrolinija koristi „rupe“ u zakonima  te da ugovore na određeno vrijeme svojim radnicima produljuje desetljećima, navodeći pri tom slučaj radnika, koji je nakon 15 godina rada na određeno vijeme ostao bez posla u toj tvrtki.

– Sindikat pomoraca Hrvatske već dugo upozorava na niz nepravilnosti u radu Jadrolinije, među kojima su kršenje prava zaposlenika, rad na osnovi ugovora o radu na određeno vrijeme, koji se produljuju desetljećima, te zapošljavanje prema podobnosti, naveli su iz sindikata.

Naglašavaju da je riječ o državnoj tvrtki, da se takvo postupanje lomi na leđima onih koji vrijedno rade, a kao najnovije navode slučaj radnika koji je u Jadroliniji radio 15 godina.

 – A.B. već 15 godina radi u Jadroliniji tako što ‘redovito’ potpisuje ugovore o radu na određeno vrijeme, najprije kao šalterski službenik na otoku Obonjanu, zatim kao privezivač brodova u luci Šibenik i zadnjih nekoliko godina opet kao šalterski službenik u Šibeniku“, kažu iz sindikata. Upozoravaju da je nakon 15 godina tom radniku, iako mu je obećan nastavak rada i primalje u radni odnos, javljeno da ipak neće dobiti novi ugovor.

 – Naime, komisija koja odlučuje o zapošljavanju, na njegovo već potvrđeno radno mjesto za sezonski rad u  2017., naknadno je zaposlila drugu osobu i  to bez obrazloženja, ističu iz SPH-a.

Iz sindikata prenose svjedočenje tog radnika koji kaže da „Jadrolinija zaposlenika  na ugovor na određeno vrijeme, kada napuni tri godine radnog staža, ali manje jedan dan, šalje na Zavod za zapošljavanje. Na zavodu radnik bude oko dva i pol mjeseca, potom ga se opet vraća na posao i on ponovno radi tri godine manje jedan dan, uz potpisivanje novog ugovora svaka tri  mjeseca i tako u nedogled.“  Iz sindikata napominju da je tako bilo i u njegovom slučaju.

Ističu kako odgovor Uprave Jadrolinije na upit o tom slučaju – nisu dobili, a isto se događalo i drugim dugogodišnjim djelatnicima Jadrolinije.

– Očito je da Jadrolinija uspješno koristi ‘rupu’ u zakonu kada je riječ o zapošljavanju radnika, zaključili su iz sindikata ističući da “novi djelatnici u menadžmentu bez problema dobivaju ugovore na neodređeno i visoke plaće, a da se postojeći i dokazani kadar podcjenjuje te da mu se ne dopuša normalno napredovanje.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...