Kujundžić: “Hitna helikopterska medicinska služba bit će dostupna onima koji ju trebaju”

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u nedjelju je u Dubrovniku bio na pokaznoj vježbi zbrinjavanja ozlijeđene osobe s helikopterom organiziranoj nakon što je prije nekoliko dana počela raditi Hitna helikopterska medicinska služba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te je naglasio da će svaka osoba kojoj je potrebna žurna intervencija, istu i dobiti.

Svjedoci smo rada briljantne ekipe MUP-a i Zavoda za hitnu medicinu, ovako Hrvati pristupaju tome, rekao je ministar Kujundžić te dodao da helikopter od dojave polijeće za 5 do 10 minuta, zbog čega, kaže, možemo biti ponosni i zahvalni. Naglasio je da ova vježba potvrđuje i kako je na cijelom Jadranu, od Krka, gdje je jedna ekipa, do Splita i Dubrovnika.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić rekao je kako ništa nije važnije od ljudskog života.

– Danas smo svjedočili kako spasiti život, a naša je uloga spasiti sve ono što je moguće. Ljudski život je najvažniji. Zahvaljujem se Zavodu za hitnu medicinu i MUP-u koji podupiru ovaj projekt. Činjenica je da se za par minuta dođe iz zračne luke i zbrine unesrećeni, naglasio je Dobroslavić.

Hitna helikopterska medicinska služba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji počela je s radom prije nekoliko dana, a uspostavljena je sporazumom između Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravstva i Dubrovačko-neretvanske županije u svibnju 2017., nakon uspješno provedenog pilot-projekta u ljetnoj sezoni 2016. godine.

Sporazumom je dogovoren prijevoz životno ugroženih, ozlijeđenih ili oboljelih osoba na području Dubrovačko-neretvanske županije od 12. lipnja do 1. listopada 2017.  i omogućuje pravovremeno pružanje hitne helikopterske medicinske skrbi svim hitnim pacijentima na udaljenim otočkim i cestovno nedostupnim područjima tijekom ljetne turističke sezone.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...