U tijeku je veliki hakerski napad diljem svijeta: Blokiraju podatke i traže novac

U tijeku je veliki hakerski napad diljem svijeta, a najveća žrtva zasad je Ukrajina kojoj je onesposobljena vladina infrastruktura. Hakeri su napali ukrajinsku nacionalnu banku, najveću zračnu luku i državnu energetsku kompaniju. Zamjenik premijera Rozenko Pavlo kazao je kako članovi vlade nemaju pristup svojim računalima, prenosi Independent.

Čini se da se radi o ransomwareu kojim hakeri otmu podatke i pristup njima te traže otkupninu u digitalnoj valuti Bitcoinu kako bi vlasniku vratili pristup dokumentima i zaraženim uređajima. Napadači traže iznos od otprilike 300 dolara, što je malo manje od 2000 kuna.

Banke zahvaćene napadom uvjeravaju da su njihove enkripcije i sigurnosne postavke dovoljno snažne da zaštite podatke njihovih klijenata, a distributer energije Ukrenergo tvrdi kako napad nije utjecao na energetske zalihe.

Osim toga napadom su zahvaćene i pošta, televizijske postaje i tvrtke za javni prijevoz u Ukrajini te ruski i danski konglomerati poput Rosnefta, a dojave o napadu stižu i iz Španjolske, Francuske i Indije.

Podsjetimo, u svibnju su hakeri također napali tisuće računala diljem svijeta i tada su tražili isti iznos kako bi odblokirali podatke, pišu 24sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...