Zadarski umirovljenici izlaze na ulice: “Za sve ima novca, samo za umirovljenike i branitelje nema. O njima nitko ne mari!”

Predstavnici ponovno aktivirane zadarske podružnice  Sindikata umirovljenika Hrvatske u srijedu su na konferenciji za novinare najavili za jesen izlazak na ulice sa zahtjevom da se poboljša, kako su rekli, katastrofalno loš umirovljenički standard.

“Najavljujemo za jesen prvi umirovljenički prosvjed, koji će biti u Zadru. Pozvat ćemo umirovljenike iz drugih gradova da se priključe prosvjedu jer problemi su isti u cijeloj državi,” rekao je pravni savjetnik SSSH Vedran Uranija, koji će zastupati interese zadarskih umirovljenika.

“Premijer i Vlada zaboravili su na umirovljenike i radnike, stavili su ih u drugi plan. Njih zanima krupni kapital, Agrokor… Za sve ima novca, samo za umirovljenike i branitelje nema. Umirovljenici u Hrvatskoj tretiraju se kao teret, a za državu su dali sve. To je nedopustivo. O njima nitko ne mari, ni država, ni vlade koje su se izmijenile, ni lokalne vlasti,” ustvrdio je Uranija.

Za predsjednika zadarske podružnice HSU-a, u sklopu podružnice Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, izabran je Nikola Škarica, a potpredsjednik je Matjaž Debeljak. Novo vodstvo je najavilo borbu za povećanje mirovina tako da minimalna mirovina iznosi 50 posto minimalne plaće. Tu je i reforma mirovinskog sustava koji, kazali su, treba decentralizirati jer država više nije u mogućnosti financirati velik broj umirovljenika nego u pomoć trebaju priskočiti županije i gradovi. Te smjernice namjeravaju predstaviti novoj lokalnoj i županijskoj vlasti.

Naša podružnica okuplja nekoliko stotina umirovljenika, a uskoro će se pridružiti i branitelji, rekli su. Cilj im je raditi na zaštiti socijalnih, ekonomskih i ostalih prava. Umirovljenici i branitelji u Zadru i Hrvatskoj najviše su ugroženi, a Hrvatska je prema posljednjim istraživanjima na četvrtome mjestu po siromaštvu, upozorili su.

U našoj županiji, procjenjuje se, ima između 35 i 40.000 umirovljenika, a svaki peti umirovljenik je siromašan, zaključio je Uranija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...