Zviždačica Balenović: Koliko Hrvata će Vatikan izopćiti iz katoličke Crkve zbog kriminala i korupcije?

Predsjednica Udruge Zviždač Vesna Balenović uputila je povodom najave Vatikana da se razmatra mjera izopćenja mafijaša i korumpiranih priopćenje za javnost koje ovdje prenosimo u cijelosti:

Ovih dana s velikim zadovoljstvom primili smo vijest iz Vatikana da Sveta Stolica razmatra mjeru izopćenja mafijaša i korumpiranih, bez obzira na zemlju podrijetla.- rekla je predsjednica Udruge Zviždač Vesna Balenović.

Naime, Papa Franjo je već u lipnju 2014. godine izopćio ‘Ndranghetu, moćnu kalabrešku mafiju, a lokalni biskupi su potom isto učinili sa sicilijanskom i napuljskom mafijom.

S obzirom da Katoličkoj crkvi nedostaje pravni dokument opće vrijednosti, u Vatikanu je organizirana „Međunarodna debata  o  korupciji” kojoj je prisustvovalo  pedesetak dužnosnika iz raznih zemalja, visokih crkvenih dostojanstvenika, sudaca, diplomata i policajaca.  Ovom inicijativom Vatikan bi stavljao korumpirane pojedince u istu razinu kao mafijaše, te bi za to nedjelo predvidio izopćenje kao najstrožu kaznu koju Katolička crkva ima za svoje članove. Ovom mjerom Katolička crkva jasno iskazuje svoje protivljenje i svoj  stav, te osuđuje sve pojedince koji  se bave kriminalom i korupcijom, bez obzira na zemlju odakle potječu.

U krugu smo pet najkorumpiranijih država EU!

Prema popisu stanovnika od 2011. godine u RH živi 87% katolika, tj. 95,5% vjernika, što podrazumijeva i da toliko stanovnika prihvaća osnovna načela vjere kojoj pripadaju. Niti jedna od vjerskih zajednica registriranih na području RH ne zagovara kriminal, krađu, otimačinu, lopovluk i korupciju. Zbog toga se opravdano pitamo, zašto je prema zadnjim analizama upravo Hrvatska proglašena jednom od pet najkorumpiranijih zemalja EU?

Kako je moguće da uz tako veliki broj građana koji se izjašnjavaju kao kršćani, imamo tako velikih problema s kriminalom, korupcijom i neetičnim poslovanjem, koje nam upravo naša vjera zabranjuje i stavlja nas u sramotni krug od pet najkorumpiranijih država? – pita Vesna Balenović.

Vjernici smo samo nedjeljom za vrijeme mise

Jeli moguće da smo iskreni vjernici samo nedjeljom prijepodne kad idemo na misu, a nevjernici sve ostale dane u tjednu? Smatraju li hrvati da se načela vjere trebaju prakticirati samo dok smo pod svodom crkve i da će Crkva taj grijeh vječito iznova praštati? Prema inicijativi koju upravo poduzima Vatikan, čini se da će umjesto dosadašnjeg oprosta, takvim vjernicima uslijediti izopćenje iz Katoličke crkve! Koliko će hrvata Vatikan izopćiti zbog kriminala i korupcije? Hoće li nam zbog toga crkve ostati poluprazne, preostaje nam vidjeti.- rekla je Balenović.

Jeli država podjednako odlučna i dosljedna?

Ponaša li se država u razotkrivanju i sankcioniranju pojedinaca koji se bave kriminalom i korupcijom odlučno i dosljedno svim sredstvima i mjerama kojima raspolaže?  Sigurno ne! U protivnom ne bismo bili u sramotnom krugu od pet najkorumpiranijih država EU! – tvrdi Vesna Balenović.

I dalje očekujemo da Vlada RH u skladu s prošlogodišnjom preporukom EU parlamenta ojača pravni okvir i donese Zakon o zaštiti zviždača, čime će poduprijeti i zaštititi građane u njihovoj borbi protiv kriminala i korupcije. Političare ne brinu „rupe“ u zakonima koje koriste kriminalci, velike kao tunel Sv. Rok, njih više brine da se Zviždače koji upozoravaju na kriminal ne bi prekomjerno zaštitilo.

Na žalost i dalje imamo primjere iz samog državnog vrha, koji se kreću u suprotnom smjeru i  koji anuliraju i poništavaju napore u borbi protiv kriminala i korupcije.   To je jedna od prvih odluka predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović kojom je ukinula Povjerenika za zviždače u svom Uredu kao nepotrebnog, te nikad izvršeno predizborno obećanje  da će na Pantovčaku oformiti Ured za zviždače.

Znakovit je jučerašnji pad rumunjske Vlade, kojoj parlament u Bukureštu nije izglasao povjerenje zbog neučinkovitosti u provođenju antikorupcijskih mjera. Rumunji su korupciji rekli odlučno ne! Hoće li i hrvati korupciji znati reći svoje odlučno ne? Poluprazne crkve i prenapučeni zatvori mogu se izbjeći jedino dizanjem svijesti građana, da korupcijom sebi ne pomažemo niti jednokratno, već da dugoročno urušavamo kompletan socijalni i gospodarski sustav RH! – rekla je Vesna Balenović.

Predsjednica Udruge Zviždač

Vesna Balenović

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...