Ako ste zaboravili, kupanje na Morskim orguljama i Pozdravu sunca nije dozvoljeno!

Na arhitektonskoj cjelini ,,Morske orgulje – Sunce”, ili svakodnevnim jezikom “morskim orguljama” i “pozdravu sunca” zatekli smo strane i domaće goste te lokalno stanovništvo, pojedince sa kućnim ljubimcima kako uživaju u ljetnim radostima, kupanju, sunčanju i opuštanju. Slika bi bila kao s jedne od lijepih razglednica ali odluka Grada Zadra kaže drugačije.

Poglavarstvo Grada Zadra, temeljem članka 40. Statuta Grada Zadra („Glasnik Grada Zadra“, broj: 7/01, 1/06 i 4/07-pročišćeni tekst), na 132. sjednici, održanoj 17. i 19. studenoga 2008. godine, donijelo je  odluku o zaštiti arhitektonske cjeline „Morske orgulje – Sunce“.

Sukladno navedenoj Odluci utvrđeno je da se po površinama staklenih instalacija Sunca i Planeta izričito zabranjuje prometovanje svih vozila, postavljanje bilo kakvih pokretnih naprava ili pomagala, skakanje i izvođenje bilo kakvih radnji kojima se mogu oštetiti instalacije ili kojima se ometa druge posjetitelje. Na prostoru opločenja hodne linije između klupa za sjedenje i staklenih instalacija Sunca i Planeta, ne smiju se postavljati pokretne i druge naprave te instalacije kojima se ometa kretanje posjetitelja, bez izričitog odobrenja Poglavarstva Grada Zadra.

Nadalje, prema Odluci na ostalom prostoru arhitektonske cjeline „Morske orgulje – Sunce“ zabranjeno je prometovanje svih vozila kao i postavljanje bilo kakvih pokretnih naprava ili pomagala (tribina, skela, instalacija rasvjete i ozvučenja, štandova i dr.). Izuzetno, Poglavarstvo Grada Zadra može za određene manifestacije odobriti postavljanje pokretnih naprava izvan površina staklenih instalacija Sunca i Planeta.

Pravnoj ili fizičkoj osobi kojoj je Grad Zadar povjerio poslove održavanja instalacija „Morskih orgulja“ i „Sunca“, dozvoljen je promet onim vozilima bez kojih nije moguće održavanje sustava.

Zatim, po zelenim površinama zabranjeno je prelaženje, ležanje, sunčanje, igranje, vođenje i puštanje pasa i drugih životinja, te sve druge aktivnosti kojima se mogu uzrokovati oštećenje ili uništavanje nasada.

U pripadajućem obalnom pojasu „Morske orgulje – Sunce“ s jugozapadne strane zabranjeno je bilo kakvo pristajanje i zadržavanje plovila bez odobrenja Poglavarstva Grada Zadra. U pripadajućem morskom prostoru nije dozvoljeno kupanje.

Isto tako, „Morske orgulje – Sunce“ ne može se koristiti u promidžbene svrhe niti u bilo koje komercijalne svrhe bez odobrenja Poglavarstva Grada Zadra.

Nadzor nad provedbom ove Odluke vrši Komunalno redarstvo Grada Zadra i za to zakonom nadležne službe.

U postupku uklanjanja protupravno postavljenih naprava na površini „Morskih orgulja – Sunce“ naplatit će se iznos od (paušalno) 1.000,00 kuna za premještanje, a ako je trošak veći od 1.000,00 kuna, naplatit će se stvarni iznos.

Prema Odluci Poglavarstva Grada Zadra, novčanom kaznom kaznit će se za prekršaj pravna osoba u iznosu od 10.000,00 kuna, fizička osoba obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost u iznosu od 5.000,00 kuna, te fizička osoba 200,00 kuna ako ne poštuje odredbe članaka 2, 3, 4, 5, 6. i 7.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...