Izbjegavate sunčanje? Nemojte, ono dokazano otklanja depresiju!

Sunce je izvor života na Zemlji, a uz to ima i ljekovita svojstva koja se možda i najbolje pokazuju u borbi protiv depresije. Vitamin D, kako pokazuju istraživanja, igra veliku ulogu u liječenju depresije. Sveučilište u Teksasu napravilo je studiju nakon što je liječnica na čelu tima primjetila da depresivni pacijenti redom imaju manjak vitamina D, piše Metro portal.

Nakon uzimanja suplemenata tijekom 12 tjedana, simptomi kod većine pacijenata su bili bitno manje ozbiljni, što je dr. Patrak navelo na zaključak da je vitamin D jedan od ključnih elemenata u borbi protiv depresije.

Vitamin D važan je za određene dijelove mozga koji su zaduženi za ponašanje i osjećaje, kao što su amigdala i hipokampus, koji jednostavno ne funkcioniraju učinkovito kad je razina vitamina D u organizmu niska.

Istovremeno, vitamin D je zadužen za otpuštanje neurotransmitera dopamina, serotonina i epinefrina koji su i inače cilj djelovanja antidepresiva. Stoga, ako ste depresivni u ova doba, bit će dovoljno izložiti se suncu u satima kad više nije opasno i vaša depresija će prestati rojiti tmurne misli u vašoj glavi.

 
depresijasunčanjevitamin d