Ovaj tjedan stiže novi toplinski val i bit će jači od prethodnog

Nakon kratkotrajnog osvježenja i predaha od iznimno visokih temperatura, iznadprosječnih čak i za ovo doba godine, sad je već posve sigurno da nam se one uskoro vraćaju! Naime, za samo dva dana ponovno ulazimo u toplinski val! Snaga i trajanje? Vijest nije utješna – ovaj val vrućine bi lako mogao biti jači od prethodnog, a trajat će najmanje šest dana, javlja RTL.

Unutrašnjost

Tjedan će na kopnu biti pretežno sunčan uz malu do umjerenu naoblaku. Povremeno će biti pljuskova i grmljavine, koji će zbog velike vrućine lokalno biti jače izraženi pa ponovno može biti jačih nevremena i tuče! Najveća vjerojatnost za pljuskove je u petak i subotu. Ipak, glavna tema na autobusnim stajalištima i blagajnama dućana ponovno će biti temperature. Već sutra idemo malo preko
30 °C, a u srijedu do 33, 34 °C. S obzirom na prosječne vrijednosti za ovo doba godine, to znači da od srijede ulazimo u toplinski val! Kako stvari stoje, on će potrajati najmanje šest dana, do početka idućeg tjedna. Vrhunac neugodne vrućine i sparine očekujemo između četvrtka i ponedjeljka kada bi temperatura ponegdje mogla prijeći 35°C!

Jadran

Na Jadranu se nastavlja stabilno, sunčano i većinom suho razdoblje. Temperatura će svakim danom rasti tako da će od četvrtka pa najmanje do kraja tjedna posvuda biti vrlo vruće. Na obali će uglavnom biti između 32 i 34 °C, a u unutrašnjosti Istre i Dalmacije i nekoliko stupnjeva više. Ipak, veći dio tjedna dominirat će slab do umjeren maestral, vjetar koji po svojoj prirodi rashlađuje obalu. Dapače, mnogi su gradovi i mjesta na Jadranu građeni tako da su im ulice otvorene ugodnom učinku ovog vjetra pa će situacija s vrućinom biti nešto podnošljivija nego na kopnu.

U svakom slučaju, pred nama je novi, jak toplinski val koji će trajati od srijede pa najmanje do ponedjeljka. Tih je dana važno, koliko god je moguće, pridržavati se preporuka Svjetske zdravstvene organizacije koje možete ih naći na ovoj poveznici.

Što se tiče ostatka ljeta, prognoza je i dalje vrlo postojana. Zadnji tjedan srpnja, kao i kolovoz, u cijeloj će zemlji biti iznadprosječni topli. Do kraja ljeta vrlo vjerojatno uz još toplinskih valova. Oborina će u cijeloj zemlji vjerojatnije biti manje od prosjeka. Taj prosjek je, u kolovozu, na Jadranu već sam po sebi malen tako da se na mnogim dijelovima obale, osobito u Dalmaciji, nastavlja razdoblje suše!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...