Raspuštaju se organizacije SDP-a u Dalmaciji jer nisu izašle na lokalne izbore

Članovi Predsjedništva SDP-a Zlatko Komadina, Siniša Hajdaš Dončić, Arsen Bauk, Ivo Jelušić te glavni tajnik stranke Zvane Brumnić petorka je kojoj je sam vrh stranke dao zadatak da što prije pripremi analizu rezultata lokalnih izbora i usporedbu s rezultatima prije četiri godine.

Gdje su bili potopi i zašto

Tako će se vidjeti kako je stranka u kojem dijelu Hrvatske prošla, gdje je zabilježen potop, iz kojih razloga, ali i najvažnije – što poduzeti po tom pitanju. Jer upravo na temelju analize rezultata koju petorka priprema predložit će se i kriteriji na temelju kojih će se odlučiti što napraviti u pojedinim sredinama kako bi organizacije ojačale, ali i na osnovi čega će se odlučiti i koje će se lokalne organizacije u konačnici raspustiti, odnosno koje će dobiti povjerenika do provođenja novih unutarstranačkih izbora koji bi se trebali održati do kraja godine. – Mi smo formirali ekipicu, nas petero, da složimo kriterije. Kada se oni provjere, isplivat će nekih 40-ak osoba koje su možda odgovorne. Predsjedništvo će proći tu listu pa vidjeti koje bi organe trebalo raspustiti zbog lošeg rezultata – kazao je u nedjelju za N1 potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina objasnivši kako je vodstvo splitske organizacije raspušteno i ranije zbog katastrofalno lošeg rezultata (nisu ušli u drugi krug, a prije četiri godine osvojili su vlast). Ta je izjava posebno iritirala saborskog zastupnika SDP-a Miranda Mrsića koji je kazao da bi SDP-u bilo bolje da se suoči s lošim rezultatima umjesto da je “formiran komitet petorice koji će to odlučiti umjesto članstva”, piše Večernjak.

– Umjesto jedinstvenog pristupa raspuštaju se organi prema bliskosti s čelništvom stranke. Tako se raspušta Split, ali ne i Šibenik, raspušta se ili će se raspustiti Dubrovnik, ali ne i Zagreb.

Odgovornost se traži na lokalnoj razini, ali ne i odgovornost Davora Bernardića za Zagreb. Sa svim tim očito je suglasan i Zlatko i podržava Bernardića, ali bit će i odgovoran za sve što se bude događalo u budućnosti – objavio je na svojem Facebook-profilu Mrsić.

Članovi tima koji pripremaju analizu i kriterije s kojima smo jučer razgovarali kažu da će u analizi biti objektivni i da će kriteriji vrijediti za sve, inače nema smisla taj posao ni raditi. To zapravo znači da će se kritički morati razmotriti i zbog čega je u Zagrebu, koji je godinama vodio Davor Bernardić, osvojeno više od 200 mjesta manje u Skupštini, vijećima gradskih četvrti i mjesnim odborima nego prije četiri godine. Ali i naći odgovor zbog čega u Primorsko-goranskoj županiji HDZ ima više osvojenih gradova i općina od SDP-a što do sada nikad nije bio slučaj. Naime, HDZ je osvojio u toj županiji 13 gradova i općina, SDP 10.

U Slavoniji i Dalmaciji ih nema

I iako kompletna analiza još nije gotova, već sad se zna da će najviše raspuštanja biti u Slavoniji i Dalmaciji gdje stranka gotovo da i ne postoji.

Frapantan je podatak i da u više od 100 gradova i općina (uglavnom u Slavoniji i Dalmaciji) SDP nije ni izišao na lokalne izbore, dok je prije četiri godine na njima uredno participirao.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...