Veli Iž ima novoga kralja!

U subotu, 29. srpnja 20167., na tradicionalnoj folklornoj fešti “Iški kralj” izabran je novi otočki kralj Ante Tonči Kulišić. Prema običaju, najprije je stari kralj Ante Tonči Sutlović dao čast svemu puku, počastivši svoju pratnju koja se sastoji od seoskih glavara, “kavalira” i mnoštva pjevača i pjevačica u starinskim nošnjama. Kralj je zatim svečano dočekan u večernjim satima u veloiškom portu uz vatromet, zvonjavu zvona i pjesmu, a zaim je hodao po janjećim kožicama praćen starinskim napjevima, puhanjem u rogove i udaranjem u “tamburin” do mjesnog okupljališta Slanac.

U sklopu biranja izveden je i šaljivi skeč zasjedanja “sabora iške kraljevine” na iškoj čakavštini na kojem su se kroz parodiju pretresale domaće političke i seoske prilike. Najdužu zbicu u kraljevoj pratanji ove je godine izvukao Ante Tonči Kulišić i tako postao novi iški kralj koji je zatim po starom običaju i okrunjen krunom na kojoj na glagoljici piše “Veli Iž” pred pukom uz nazdravljenje i ovacije.

Običaj biranja kralja vrlo je star, a bio je poznat po mnogim otocima na Jadranu. U Velom Ižu se zadržao do 80-tih godina 19. stoljeća, a zatim je obnovljen kao turističko-folklorna manifestacija 1970. godine. Poslije programa biranja kralja nastupio je poznati pjevač Giuliano a zabav je trajala do jutarnjih sati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...