Za Dan Općine Tkon priznanje dobili Pučki pivači i dr. Josip Šarić

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća i dodjelom godišnjih priznanja, u Tkonu je u utorak, 11. srpnja, obilježen Dan općine, blagdan sv. Benedikta te 20. godišnjica osnutka općinske uprave u tome malome mjestu na jugu otoka Pašmana.

– U proteklih 20 godina postojanja naše općine, moramo se prisjetiti svih koji su radom, znanjem i zalaganjem doprinijeli njezinu razvoju, svih pojedinaca, djelatnika i prijašnjih uprava. Svi su oni utkali dio sebe u ono što danas imamo – perspektivnu općinu koja svoju budućnost gradi u duhu bogate baštine i tradicije, vodeći računa o zahtjevima i izazovima modernog društva u kojemu danas živimo, kazao je u uvodu načelnik Općine Tkon Goran Mušćet.

Prioritet općinske uprave, istaknuo je, jest podizanje životnog standarda svih mještana te uređenje općine, a to nije moguće bez razvojnih projekata i programa, pišu Naši školji.

– Ne želimo biti općina koja pasivno promatra što se oko nje događa. Zato je razvijamo strateški, promišljeno i odgovorno. Zato smo i 2014. donijeli Plan razvoja Općine Tkon 2014.-2020., a ovih dana u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Splitu dovršavamo izradu Strategije razvoja Općine Tkon 2017.-2023., pohvalio se načelnik i podsjetio što je u protekle četiri godine učinjeno u Tkonu i Ugriniću.

Realizirano je 13 infrastrukturnih projekata, u što je uloženo osam i pol milijuna kuna, bespovratnih pet milijuna kuna dobivenih iz nacionalnih fondova te 3,525.478 kuna iz općinskog proračuna. Među najvažnijim su projektima Centar za kulturu s knjižnicom, Dom za mlade, Zelena tržnica sa Škraping centrom, nogometno igralište koje će se otvoriti ovih dana, javna plaža u Ugriniću. A do 2023. trebala bi biti riješena kanalizacija, do sljedeće sezone nova trajektna luka, gradnja zaobilaznice…

– Općina Tkon prednjači u Zadarskoj županiji i po provedbi projekta Hrvatski otočni proizvod, pa tako u ovome trenutku ima 19 nositelja te prestižne oznake za kvalitetu i izvornost. Nezaobilazni su i projekti revitalizacije kulturno-povijesne baštine, posebno zaštita i oživljavanja Ugrinić dvora i utvrde Pustograd, naveo je načelnik Mušćet te još jednom zahvalio svim zaposlenicima Općine Tkon, JKU Prvenj, djelatnicima u turizmu, kulturi i zaštiti javnih dobara.

I ove godine dodijeljena su javna priznanja Općine Tkon, a dobili su ih Udruga Pučki pivači crkve sv. Tome Apostola i dr. Josip Šarić. Udruga Pučki pivači crkve sv. Tome Apostola svojim djelovanjem doprinosi očuvanju glagoljaškog crkvenog pjevanja i na taj način čuvaju tradicijsku baštinu Općine Tkon.

Udruga je osnovana 2012. godine, no kao pjevači pjevali su i ranije na euharistijskim misama i na drugim prigodama vjerskog karaktera. To je mješovita skupina od 30-ak članova, a njihova je posebnost u tome što pjevaju u dva glasa, prvo muškarci  pa žene. U 2017. godini na njihovu inicijativu izdana je multimedijalna monografija (CD i DVD) pod nazivom “Tkon  – Glagoljaško pučko crkveno pjevanje u Zadarskoj nadbiskupiji”.

Općinsko godišnje priznanje pripalo je i dr. Josipu Šariću „jer je svojom logističkom potporom Škrapingu omogućio da se kvaliteta i učinkovitost zdravstvene skrbi natjecatelja podigne na višu razinu“.

Uime Zadarske županije, na obilježavanju Dana Općine Tkon bio je dožupan Šime Mršić te načelnici susjednih općina Preko, Kali, Kukljica i Pašman. Mušćet im je svima zahvalio na dosadašnjoj suradnji i dobrim odnosima te naglasio da je to temelj razvoja jedinica lokalne samouprave.

Fotogaleriju provjerite na portalu Naši školji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...