Zadar i Nin u priručniku “20 top arheoloških destinacija Hrvatske”

Opširan i bogat turistički vodič za Poreč, Šibenik, Trogir, Split, Hvar, Dubrovnik, Pulu, Nacionalni park Brijune, Kvarner – Rijeku i Krk, Lošinj i Cres, Nin, Zadar, Solin i Vid te Krapinu, Zagreb – Ščitarjevo, Varaždinske Toplice, Sisak, Vinkovce i Vukovar izdalo je ove godine Ministarstvo turizma u suradnji s Arheološkim muzejom i stručnjacima, piše PunKufer.

Riječ je o priručniku 20 top arheoloških destinacija Hrvatske. Na više od 100 stranica opisane su ove lokacije i njihove zanimljivosti, lokacijske oznake s uputama kako doći do njih, preporuke za manifestacije, turističke agencije i kulturne ustanove u tim mjestima.

Publikacija je tiskana u 1000 primjeraka na hrvatskom i engleskom, a cilj joj je privući turiste koje interesira kulturna i povijesna ponuda. Prema podacima kojima su raspolagali u izradi publikacije, takvih je polovica turista u svijetu.

Svrha vodiča je ukazati na najbolje arheološke lokalitete otvorene turistima. Cilj je i ukazati na bogatstvo arheološkog naslijeđa i zainteresirati posjetitelje za dalja istraživanja.

Izdavanje publikacije potaknula je činjenica da arheološki turizam dobiva na značaju u svijetu, a turisti koje zanima ova tema rado posjećuju mediteranskezemlje. Prilog tome idu podaci da talijanske arheološke atrakcije i muzeje godišnje posjeti 38 milijuna turista, grčke 14, a turske 10 milijuna gostiju.

Hrvatsku posjeti nemalih 5 milijuna turista, no cilj je tu brojku povećati. Priručnik možete pogledati na stranicama Ministarstva turizma.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...