Znači li ovo kraj Ubera na tržištu EU? Odluka Europskog suda pravde: UberPOP je ilegalan!

Uber je u Europskoj uniji doživio pravni udarac današnjom objavom službenog mišljenja Europskog suda pravde(ECJ). Prema tom pravorijeku, a slijedom tužbe pokrenute u Francuskoj, zemlje članice EU moći će kažnjavati i zabranjivati Uberu pružanje (od sada ilegalne) usluge UberPOP. Riječ je o usluzi prijevoza koja omogućava bilo kome da se prijavi na Uberovu platformu i obavlja prijevoz vlastitim vozilom, javlja Bug.

ECJ smatra da bi ovakve usluge morale biti regulirane kao što su to i ostale taksi usluge unutar EU, bez obzira što se radi o usluzi koja se pruža uz pomoć digitalne platforme. Problem je u tome što prijevoz u tom slučaju vrše nelicencirani vozači-amateri, a što je u suprotnosti s francuskim zakonima.

U danas objavljenom mišljenju navodi i da će države članice EU u svoje zakone moći ugraditi odredbe kojima se kažnjava UberPOP i slične mu usluge, bez da o tome unaprijed obavijeste Europsku komisiju. ECJ također navodi i da usluga UberPOP spada u područje prijevoza, a ne u digitalne usluge kako bi to Uber htio predstaviti – a što bi im omogućilo daleko veću slobodu poslovanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...