Hrvatski olimpijski odbor traži veće naknade za naše vrhunske sportaše, osvajače medalja

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) uputio je predsjedniku Vlade Andeju Plenkoviću te državnoj tajnici za sport Janici Kostelić inicijativu za povećanje novčanih nagrada za vrhunska sportska postignuća hrvatskih sportaša osvajača medalja na olimpijskim igrama, kao i svjetskim i europskim prvenstvima, odnosno prijedlog za izmjenu Uredbe o kriterijima za dodjeljivanje državnih nagrada za vrhunska sportska postignuća.

– Vrhunska sportska postignuća hrvatskih sportaša, a naročito osvojene olimpijske medalje kao i medalje na svjetskim i europskim prvenstvima od velike su vrijednosti i značaja za Republiku Hrvatsku, njen poticajan razvoj i promociju u svijetu. Međutim, novčane nagrade koje se osiguravaju hrvatskim sportašima za osvojena odličja višestruko manje u odnosu na novčane nagrade koje dobivaju njihove kolege s olimpijskih i svjetskim postolja iz drugih zemalja. Napravili smo usporedbu s drugim zemljama sličnog bruto društvenog proizvoda po stanovniku i sa zemljama u okruženju, te utvrdili da su naše postojeće državne nagrade za osvajače medalja sa svjetskih prvenstava i olimpijskih igara nepravedno niske, navodi se u dopisu HOO-a koji je ovim putem dopunio i ponovio svoj prijedlog iz kolovoza 2016. godine nakon Olimpijskih igara u Riju.

Važećom Uredbom o kriterijima za dodjeljivanje državnih nagrada za vrhunska sportska postignuća (NN 111/12 i 134/12), državna novčana nagrada za osvajače zlatne medalje na svjetskom prvenstvu u ekipnom sportu koje se održava svake dvije godine, kao što je to FINA Svjetsko prvenstvo 2017. u Budimpešti, na kojem su hrvatski vaterpolisti ostvarili fantastičan uspjeh, iznosi 45.000 kn za svakog člana ekipe. U razdoblju prije važenja navedene Uredbe visina novčane naknade za zlatnu medalju na svjetskom prvenstvu iznosila je 100.000 kn za svakog člana ekipe, a što je Uredbom iz 2010. godine značajno smanjeno.

– Predlažemo povećanje iznosa državnih novčanih nagrada izmjenom važeće Uredbe, bar u visini naknada za osvajače olimpijskih medalja utvrđenih Uredbom (NN 40/07) koja je bila na snazi do kraja 2009. godine, piše u zahtjevu koji potpisuju čelnici HOO-a, predsjednik Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...