Reakcije građana na poskupljenje struje: “Užas, to je udarac na sirotinju”

Od listopada skuplja struja, rastu mjesečni računi. Razlog poskupljenja je povećanje naknade za obnovljive izvore energije, i to više nego se očekivalo. Naknada s 3,5 raste na 10,5 lipa. Poskupljenje će osjetiti i gospodarstvenici.

Račun za listopad bit će veći u prosjeku za 23 kune. Razlog poskupljenja krije se u povećanju nakanade za obnovljive izvore energije i to s 3,5 lipa po kilovatsatu (kWh) na 10,5 lipa po kWh.

Mjesečna potrošnja kućanstva 292 kWh, naknada za obnovljive izvore energije 3,5 lipa, račun 265,81 kuna. S većom naknadom, to izgleda ovako – potrošnja od 292 kWh, naknada 10,5 lipa, račun 288,91 kuna. Razlika od 23 kune. Na godišnjoj razini za struju ćemo platiti 276 kuna više.Novi udar na kućni budžet građani ne odobravaju, javlja dnevnik.hr.

”Užas, to je udarac na sirotinju opet, to je bezobrazluk, da ovi drugi dijele tamo neke dobiti, stvarno je bezobrazno”, kaže Kemal iz Pule.

”Tragedija, ne sviđa mi se to zato što ljudi plaćaju ionako previše tu struju i dobijaju uplatnice s prevelikim razlikama i to mi se ne sviđa”, rekla je Danijela iz Pule.

”Prvo, zatečen sam. Drugo, rekao je Plenković i svi oni da neće poskupiti”, kaže Šefko iz Pule.

Dobra vijest iz resornog ministarstva je da u iduće dvije godine, zbog sadašnjeg dizanja naknade, neće biti dodatnih poskupljenja.

Prijedlog odluke koji regulira povećanje naknade za obnovljive izvore energije ministre će dočekati na sjednici Vlade u četvrtak.

Iako je riječ o poskupljenju, u Ministarstvu tvrde da poskupljenja neće biti. Kažu da će računi biti manji za 5 kuna i 13 lipa od onih u 2016. godini i to sve zbog smanjenog PDV-a na isporuku električne energije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...