Krstičević predstavljao Hrvatsku na poslovnom susretu hrvatskih i izraelskih tvrtki; Dogovorena suradnja!

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i ministar obrane Države Izrael Avigdor Lieberman sudjelovali su danas, u srijedu, 27. rujna 2017., na poslovnom susretu hrvatskih i izraelskih tvrtki, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, javlja MORH.

Na konferenciji su predstavljene hrvatska i izraelska obrambena industrija te je tom prigodom potpisan Sporazum o suradnji Hrvatske gospodarske komore i Udruženja proizvođača Države Izrael, koji su potpisali predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović i opunomoćenik predsjednika Udruženja proizvođača Države Izrael i generalni direktor Izraelskog izvoznog instituta Gadi Ariely.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević istaknuo je: “Poslovna suradnja između Hrvatske i Izraela rezultat je prijateljstva dviju zemalja i drago mi je da Hrvatska ima prilike učiti od najboljih na području obrane i sigurnosti i također svoja iskustva i znanja podijeliti s Izraelom. Nadam se kako će ovaj susret rezultirati budućim poslovnim aranžmanima i uspješnom suradnjom izraelskih i hrvatskih tvrtki.”

Ministar obrane Države Izrael Avigdor Lieberman ovom je prilikom zahvalio Ministarstvu obrane RH na dosadašnjoj suradnji naglasivši kako bi se suradnja na području vojne industrije trebala razvijati i dalje, ali i obuhvatiti  neke druge sektore. “Razgovarali smo o bilateralnoj suradnji i moram reći kako je moguće napraviti još više nego što smo dosad napravili. Nema sumnje da je suradnja na području sigurnosti najbolji motiv za nastavak takve suradnje. Vaša vojna industrija ima odličnu reputaciju, naše dvije zemlje su malene, a suradnja među nama može pomoći da se uđe na nova i da se proširi na postojeća tržišta. Nadam se suradnji izraelskih i hrvatskih tvrtki”, istaknuo je Lieberman dodavši kako očekuje rezultate nakon današnje konferencije koja je, kako kaže, okupila kvalitetne proizvođače vojne opreme iz privatnog sektora.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović rekao je kako hrvatska obrambena industrija svjetski brend, kojeg HGK potpomaže prije svega na svjetskim sajmovima naoružanja i opreme, a koji su doprinijeli sjajnim poslovnim rezultatima. Pohvalio je suradnju MORH-a s hrvatskim tvrtkama, te naglasio uvjerenje da će obrambena industrija i u budućnosti ostati jedan od značajnijih subjekata hrvatskog gospodarskog rasta i razvoja. “Od 1993. godine Država Izrael u Hrvatsku je uložila 40 milijuna eura, moram reći kako vjerujem da prostora za daljnju suradnji ima te kako se postojeća može poboljšati. Kada govorimo o mogućim područjima na kojima se suradnje dvije države može poboljšati, onda mislim na područje informatike, tehnologije, zdravstva i obrazovanja, ali i poljoprivrede”, istaknuo je Burilović.

Opunomoćenik predsjednika Udruženja proizvođača Države Izrael i generalni direktor Izraelskog izvoznog instituta Gadi Ariely koji je potpisao spomenuti Sporazum, složio se kako se suradnja Republike Hrvatske i Države Izrael treba razvijati i na drugim područjima i to na području medicine, stomatologije, poljoprivrede i istaknuo kako Država Izrael može puno naučiti od Hrvatske po pitanju turizma.

Direktor Šestan Buscha d.o.o. Alojzije Šestan rekao je kako ovaj sastanak predstavlja veliki događaj za hrvatsku obrambenu  industriju. “Upravo smo čuli kako Država Izrael želi Hrvatsku pozicionirati na prostor jugoistočne Europe kao lidera i velikog igrača. Šestan Busch d.o.o. trenutno surađuje s izraelskom kompanijom oko izrade vojne kacige, a danas ćemo pregovarati i o plasmanu naših proizvoda na njihovom području”, poručio je Šestan.

Direktor DOK-ING-a Vjekoslav Majetić još jednom je naglasio kako se hrvatska vojna industrija može pohvaliti kvalitetom proizvoda koji zadovoljavaju visoke kriterije Države Izrael. “Imamo se čime pohvaliti i moram reći kako naša vojna oprema zadovoljava i kriterije Države Izrael koji su vrlo visoki. Također raspolažemo opremom za uklanjanje mina što govori o humanitarnom aspektu naše kompanije”, istaknuo je Majetić.

Razvoju suradnje nada se i direktor izraelske tvrtke RAFAEL Zvika Zuckerman, koji vidi velike prilike za sinergiju u području proizvodnje navigacijskih sustava i protuzračne obrane, s obzirom da se njihova kompanija bavi razvojem sustava koji može presresti rakete i u tome ima vrlo visok postotak uspješnosti.

Direktor izraelske tvrtke IAI Israel Sharon naglasio je kako je već imao prilike surađivati s hrvatskim kompanijama. Njegova kompanija razvija strategijske sustave domovinske sigurnosti za izraelsko ministarstvo obrane. “Na području robotike moram reći kako vidim posebno dobro priliku za suradnju. Hrvatska može ponuditi Izraelu suradnju u IT sektor, ali i kontroli granica”, zaključio je Sharon.

Na konferenciji su kroz izlaganja predstavljene povijest razvoja hrvatske i izraelske obrambene industrije i njezinih tvrtki, njihovi značaji za sigurnost i društvo, oružane snage i druge obrambeno-sigurnosne institucije, cjelokupno gospodarstvo i znanstveno-akademsku zajednicu, kako obiju pojedinih država, tako i strateškog partnerstva Republike Hrvatske i Države Izrael s aspekta međunarodne sigurnosti.

Foto: MORH/ J. Kopi

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...