Cestitka_Uskrs

Plenković: “Pozdrav ‘Za dom spremni nije legaliziran’, on je neprihvatljiv”

Premijer Andrej Plenković sazvao je izvanrednu konferenciju za medije na kojoj je komentirao aktualne političke događaje. Između ostalog dotaknuo se današnjeg premještanja HOS-ove ploče iz Jasenovca u Novsku, pišu 24sata.

Ono što želim spomenuti je događaj u Jasenovcu. Ja sam najavio da ćemo riješiti ovo pitanje, a to je pitanje spomen ploče za 11 pripadnika HOS-a. S obzirom da je unutar spomen ploče pozdrav Za dom spremni mi smo to odlučili riješiti na način da smo vodili dijalog s udrugom koja je postavila ploču. Našli smo rješenje te je ploča danas premještena u Novsku gdje su već postavljenja spomen obilježja i drugim pripadnicima, kazao je premijer Andrej Plenković.

‘Sada slijedi druga – važnija faza’

Premijer je kazao da je skidanje ploče iz Jasenovca prva faza, te da sada slijedi druga bitnija faza, a to je zakonsko reguliranje svih sličnih simbola i znakova.

– Druga ključna faza je sustavno i zakonsko reguliranje korištenja simbola i znakova totalitarnih sustava. Ovo pitanje nažalost nije regulirano. Ti statuti bili su dopuštani od različitih vlasti i u različitim vremenima i u tom pogledu su kao takve zakonito registrirane. S obzirom da smo u ožujku oformili Vijeće za suočavanje s nasljeđem totalitarnih sustava dogovorili smo da ono to regulira. Ono će raditi na preporukama za cjelovito zakonsko vijeće. Te preporuke će Vlada predložiti Saboru i onda ćemo pitanje spornih pozdrava riješiti kako bi iz sustava nestale dileme, dvojbe te kakao se te teme ne bi više zlorabile da se Hrvatsku vraća unatrag iz 21. stoljeća, kazao je premijer.

‘Pozdrav Za dom spremni nije legaliziran’

Premijer Plenković poručio je i kako je “apsolutno netočno” da je legaliziran pozdrav “Za dom spremni”, kako su to tvrdili HOS-ovci na današnjoj pres konferenciji, već su oni iz Ministarstva uprave dobili tek pismo tehničke prirode.

– Ništa danas nije legalizirano, riječ je o tehničkom usklađivanju statuta udruga s novim zakonom o udrugama. Ne treba tu biti nikakvog trijumfalizma koji svo vidjeli u pojedinim izjavama predstavnika HOS-a, poručio je Plenković.

Dodao je da su razgovarali sa svojim partnerima u HNS-u te su oni bili upoznati s procesom rješavanja problema u dvije faze. Osvrnuo se i na korištenje pozdrava “Za dom spremni” na konferenciji HOS-ovaca.

Ja nisam pratio tu presicu. Ako se pozdrav koristio na način da se nekoga vrijeđa, siguran sam da će policija utvrditi sve okolnosti, kazao je premijer.

 ‘Pozdrav ima predominantne konotacije vezane za NDH’

– Za mene taj pozdrav ima predominantne konotacije vezane uz NDH i zato mi nije prihvatljiv, zaključio je Andrej Plenković.

Podsjetimo, u Jasenovcu je jutros skinuta ploča poginulim pripadnicima HOS-a s natpisom “Za dom spremni” te je premještena u Novsku, kod spomen obilježja Trokut – Novska, gdje su i drugi spomenici poginulim braniteljima iz cijele Hrvatske.

Spomen-ploča HOS-a postavljena je u Novskoj nešto prije 14 sati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...