Prvi dan utrka na Viru: Podivljali valovi donijeli spektakl i dramatične borbe na plaži Jadro

Sjajna priča prvog natjecateljskog dana „Alpe Adria Jet Ski Toura“: uz dramatične borbe u kategorijama uz plažu Jadro „podivljalo“ je vrijeme donijelo neprekidne izmjene sunca, naoblake i kiše uz južinu koja je umalo prevrnula cijelu rivu. Publika je uživala, a prvog dana bilo ih je više stotina uz prekrasan ambijent plaže Jadro. Smjestili su se na ležaljke i uz stazu, taman na koji korak od valova koji su pojačavali dojam drame na stazi. Ne treba napominjati kako jet piloti vole valove, ali ovakvi kakvi su bili na Viru zadali su muke čak i najboljima.

„Strašni valovi! More je također bilo hladno, pa nije bilo lako. Prošle godine bilo je umjerenije. Ipak, sviđa mi se. Volim nastupati na Viru jer je ambijent lijep, a ljudi su ljubazni i susretljivi“, kazao nam je Mađar Gyorgy Kasza nakon utrke u klasi Runabout GP 1 u kojoj je osvojio 1. mjesto ispred dva Austrijanca, oba Lasselsbergera: Daniela i Nica. Kasza je aktualni svjetski prvak i najveća zvijezda virskog finala „Alpe Adria Jet Ski Toura“ koji je pored njega okupio i tri bivša svjetska prvaka te rekordan broj natjecatelja – njih 79 došlo je ove godine na Vir.

Domaći as i organizator natjecanja na Viru Slaven Ivančić vozio je klasu Ski GP 1 i GP 2 te zauzeo 12. mjesto i 7. mjesto. Nije upisao bodove za poredak, ali s obzirom na okolnosti nije im se ni mogao nadati. Problemi su bili standardni, oba puta pokvario mu se motor na novom jetu iako je imao drugo i četvrto mjesto tijekom utrka.

„Uvijek isto, ali nisam nezadovoljan. Sjajan je osjećaj voziti na valovima, pogotovo kada uhvatiš dva u nizu. Ovakvo vrijeme daje svima nadu za dobar rezultat“, kazao je hrvatski as. Pobijedio je austrijski pilot Kevin Reiterer ispred Poljaka Kacpera Kanije i Ludovica Caumonta iz Francuske. Drugi hrvatski natjecatelj, voditelj programa i uz Ivančića organizator „Alpe Adria Toura“ na Viru, Tihomir Kotarski, došao je u klasi Spark & Sport na cilj kao četvrti. Rezultat mu je bio u drugom planu, vrhunski hrvatski motorist i na jet utrkama uvijek i prije svega traži – adrenalin.

„Jesi vidio kako sam se razbio?“ – pitao je odmah nakon utrke u kojoj se nakon „jahanja“ na valu doslovno zabio u more, ali je upisao 13 bodova. U njegovoj kategoriji pobijedio je Mađar Oliver Gerencser.

Evo svih pobjednika po kategorijama nakon subotnjih utrka: Jozef Bohuslav, Slovačka (Ski veterani GP 1), Barnabas Szabo, Mađarska (Ski Stock), Kevin Reiterer, Austrija (Ski GP 1), Oliver Gerencser, Mađarska (Runabout Spark & Sport GP 4), Gyorgy Kasza, Mađarska (Runabout GP 1), Nico Lasselsberger, Austrija (Runabout Limited GP 2), Josef Pöchendorfer, Austrija (Freestyle), Barnabas Szabo, Mađarska (Ski GP 3), Nils Heitzinger, Austrija (Ski Novice Open), Kania Kacper, Poljska (Ski GP 2), Oliver Gerencser, Mađarska (Runa Lites Stock GP 3).

EPSKI DVOBOJ U FREESTYLEU

Epski dvoboj gledali smo u freestyle kategoriji; dvostruki uzastopni pobjednik na Viru i ukupni pobjednik „Alpe Adria Jet Ski Toura“ Austrijanac Josef Pöchendorfer imao je prvi put brojniju i sjajnu konkurenciju u zemljacima Manuelu Schmidtu, Maximillianu Marthi i Wolfgangu Strasseru. Odnio je pobjedu prvog dana freestyle natjecanja u subotu, ali opći je dojam bio kako je bilo bolje izvedenih figura. Svjestan je toga bio i Pöchendorfer.

„Nije bilo dobro. Volim valove, ali ovakvi mi zaista nisu odgovarali za moj stil. Bili su preveliki s dosta širine pa nikako nisam uspijevao uhvatiti pravi ritam. Ravnije površine vode ipak mi više odgovaraju“, kazao je austrijski šampion pomalo razočaran prvim nastupom s puno više nade za nedjeljni nastup. Pöchendorfer je osvojio 25 bodova, Martha 20, Strasser 16 i Schmidt 13 bodova.

OKTANI, VALOVI, JETOVI & LJEPOTICE

Sve je u jutarnjim satima bilo spremno za prve utrke „Alpe Adria Jet Ski Toura“ i svi su na svom mjestu: jet piloti, suci, organizatori, gledatelji, vatrogasci DVD „Vir“, medicinska služba, DJ-evi, ili svi koji sudjeluju u posebnom ugođaju i oktanskom šušuru jet utrka. Naravno i brojene ljepotice, kao i organizatori iz virskog općinskog poduzeća „Vir turizam“: event menadžerice Nina Jovančević i Darija Zrilić, a potom djelatnici komunalnih poduzeća „Vir održavanje“ i „Čisti otok“.

DOMJENAK, TONY & VATROMET

Za sve natjecatelje u večernjim satima u restoranu „Kotarina“ priređen je domjenak kojim su Virani pozdravili vrhunske jet pilote iz Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Austrije, Slovenije, Švicarske, Poljske, Slovačke, Češke, Italije i Francuske. Ujedno su se oprostili i od „Virskog ljeta“ koje je koncertno zaključio Tony Cetinski uz spektakularni vatromet na virskoj rivi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...