Cestitka_Uskrs

322 milijuna kuna – iznos popisane štete od rujanskih poplava u Zadarskoj županiji!

Iznos popisane štete od poplava koje su u rujnu pogodile Zadarsku županiju je 322 milijuna kuna, a pola od toga odnosi se na štete na infrastrukturi koja je u vlasništvu gradova i općina, rekao je zadarski župan Božidar Longin u Banskim dvorima u uvodu radnog sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem posvećenog procjeni šteta, dosad poduzetim i predstojećim koracima u njihovom saniranju te obeštećivanju poplavljenih gradova i općina.

Uz premijera Plenkovića i župana Longina na sastanku su i ministar financija Zdravko Marić, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Na sastanku su i gradonačelnici i načelnici gradova i općina pogođenih poplavama – Zadra, Nina, Bibinja, Galovca, Kalija, Kukljice, Novigrada, Pakoštana, Pašmana, Poličnika, Posedarja, Preka, Privlake, Ražanca, Salija, Starigrada, Sukošana, Svetog Filipa i Jakova, Vrsa i Zemunika Donjeg, kao i predsjednik Državnog povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda Josip Križanić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić te Mile Fabijan iz Županijske uprave za ceste Zadarske županije.

Longin je u uvodu sastanka izvijestio da je kišna fronta koja je u rujnu pogodila županiju bila duga 20 kilometara. “Štete su bile ogromne, dobar dio smo sanirali, ono najnužnije da se život može odvijati. Sad moramo napraviti korak dalje, a najprioritetnije je bolnica i poliklinika”, rekao je Longin.

Naveo je da je šteta na županijskim cestama oko 17 milijuna kuna, a na općoj bolnici 7 milijuna kuna, dok ukupni iznos popisane štete iznosi 322 milijuna kuna od čega je polovica na infrastrukturi u vlasništvu gradova, općina te županijske uprave za ceste. U taj iznos nisu uračunate štete na nerazvrstanim cestama.

U Ninu uništena oba mosta Ističe da je najveći prioritet sanacija bujičnjaka te priprema za iduću turističku sezonu.

“Da počnemo sada, tu smo negdje da možemo završiti do počeka sezone”, rekao je Longin. Pritom posebno izdvaja grad Nin gdje su uništena oba mosta i ljudi koji žive na otoku trenutačno do svojih kuća idu preko privremenog mosta koji je napravila Hrvatska vojska. Problem su i uništene plaže jer su bujičnjaci “donijeli” milijune i milijune kubičnih metara materijala, a stuacija je identična, osim u Ninu, i u općinama Privlaka, Sali i Ražanac, naveo je.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...