Istraživanje potvrdilo kako su radnici u turizmu potplaćeni

Za poslove u turizmu i ugostiteljstvu od početka ove godine do kraja rujna na portalu MojPosao oglašeno je više od 6.500 radnih mjesta ili 27 posto više nego lani, što je pratio i ‘vrhunac’ nemogućnosti pronalaska dovoljnog broja kvalificiranih radnika u sezoni, a iduća godine bit će i zahtjevnija, objavljeno je u četvrtak s tog portala.

Oglasi za poslove u turizmu i ugostiteljstvu ove godine činili su više od petine svih oglasa na portalu MojPosao, iz kojeg ističu i da su ove godine u bazu životopisa za turizam upisali 5.300 novih životopisa te ih je sada gotovo 93 tisuća.

Najviše osoba, po profilima u bazi životopisa, zainteresirano je za posao recepcionara, konobara, djelatnika u turističkoj agenciji, na rezervacijama te za posao sobarice.

Najtraženija zanimanja, pak, ove su godine bila konobar/barmen, kuhar, pomoćni radnik u kuhinji, sobarica/spremačica, pomoćni kuhar i recepcionar, a na oglase za poslove u turizmu zabilježili su više od 91 tisuću prijava ili 10 posto više nego prošle godine.

– Rad na određeno u turizmu poslodavci su i ove godine najviše nudili, u više od 60 posto oglasa, no to je nešto manje nego lani kada se to nudilo u 70 posto oglasa, Istodobno, u 45 posto oglasa ili više nego lani nudilo se stalno zaposlenje, dok je 23 posto oglasa bilo za honorarne, odnosno sezonske radnike, iznose s portala MojPosao, uz napomenu da je bilo moguće označiti više vrsta zaposlenja.

S druge strane, posloprimci su ponajviše, njih 68 posto, bili zainteresirani za rad na neodređeno, njih 49 posto za rad na određeno, dok je na sezonski i honorarni rad bilo spremno po 24 posto radnika, a studentski je posao tražilo njih 8 posto.

– Plaće u turizmu i dalje su među najniže plaćenim zanimanjima, u prosjeku su za 22 posto niže od prosjeka, ističu s portala MojPosao.

Po podacima koje iznose, od najtraženijih zanimanja u turizmu najviše plaće imaju kuhari, nešto malo više od 4.800 kuna, dok su recepcionisti imali prosječne plaće oko 4.200 kuna, a konobari 3.992 kune.

Od ukupno objavljenih poslova u kategoriji ‘Turizam i ugostiteljstvo’ na portalu MojPosao polovica je bila u priobalnim županijama, no najviše oglašenih radnih pozicija bilo je u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, gotovo 30 posto, dok sa 14 posto oglasa slijedi Splitsko-dalmatinska i Istarske županije s 12 posto. Iz Primorsko-goranske županije oglašeno je 10 posto tih poslova, Dubrovačko-neretvanske 7 posto, Zadarske 5 posto, a iz Šibensko-kninske županije svega 3 posto.

Među gradovima na obali ove je godine najviše radnih pozicija oglašeno u Splitu i Dubrovniku, a potom u Poreču i Puli.

Poslodavci su za te poslove u najvećem broju oglasa, 43 posto, tražili minimalno kvalificirane radnike, u 32 posto oglasa bila je nužna minimalno srednja stručna sprema, a samo u 2 posto oglasa tražila se minimalno visoka stručna sprema.

U 54 posto oglasa radno iskustvo nije bilo uvjet, a tamo gdje se tražilo prosječno je bilo potrebno godinu dana i deset mjeseci radnog iskustva.

Poznavanje stranih jezika tražilo se u 37 posto oglasa, i to najviše engleskog, a potom njemačkog i talijanskog jezika, dok se poznavanje rada na računalu tražilo u svega 13 posto oglasa.

– Zapošljavanje u turizmu i ugostiteljstvu u ovoj sezoni dosegnulo je vrhunac nemogućnosti pronalaska dovoljnog broja kvalificiranih radnika. Dodatna otežavajuća činjenica je i da poslodavci najčešće u jako kratkim rokovima moraju pronaći radnike, a putovanje na razgovor za posao kandidatima je veliko financijsko opterećenje, navode s portala MojPosao.

Najavljuju i da će zbog takvih problema u veljači iduće godine održati drugi po redu Virtualni sajam poslova u turizmu, kako bi time olakšali kontakte poslodavaca i kandidata te uštedjeli na vremenu selekcije i putnim troškovima kandidata.

Ocjenjujući kako se u tom smislu iduća godina biti još zahtjevnija zbog većih potreba poslodavaca i sve manje posloprimaca, s portala MojPosao upozoravaju i savjetuju poslodavcima da koriste raspoložive im alate te poboljšaju uvjete rada, a hrvatsku Vladu da poveća kvote za uvoz radnika.

– Vladu molimo da poveća kvote za uvoz radnika, kao kratkoročnu mjeru, te da s ‘obaveznim’ edukacijama i prekvalifikacijama provjeri stvarno stanje na HZZ-u. Posloprimci, prihvatite edukacije, jedino tako budućnost može biti bolja, poručuje direktor MojPosao Igor Žonja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...