Ivica Maštruko: “Za Todorića sad vrijede ista pravila kao nekad za Gotovinu”

Ivica Todorić službeno je postao bjegunac na međunarodnoj razini. Naime, protiv nekadašnjeg Gazde Županijsko državno odvjetništvo izdalo je Europski uhidbeni nalog.

“Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, u okviru poduzimanja radnji iz svoje nadležnosti, sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, izdalo europski uhidbeni nalog (EUN) protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina. Daljnje radnje provode se sukladno zakonskim odredbama”, kaže službeno priopćenje iz DORH-a, piše Index.hr.

Bez obzira u kojem kutu EU-a se nalazio

Jednostavnije rečeno, Ivicu Todorića čekaju lisice na rukama, bez obzira u kojem kutu EU-a se nalazio. I to zahvaljujući ovom nalogu koji služi kao alternativa dugotrajnim postupcima izručenja među zemljama EU-a.

Naime, Europski uhidbeni nalog pojednostavljeni je prekogranični sudski postupak predaje za potrebe vođenja kaznenog progona, ili izvršenja kazne zatvora, ili naloga za oduzimanje slobode.

Nalog koji izda pravosudno tijelo jedne zemlje EU-a, u ovom slučaju Hrvatske, vrijedi na cijelom području EU-a.

Kad ga možemo očekivati ovdje?

Zanimalo nas je znači li to da Todorića stvarno čeka uhićenje bez obzira u kojem dijelu Europske unije se nalazi te, ako ga uhapse, koliko brzo možemo očekivati bivšeg šefa Agrokora pred hrvatskim sudom.

Razgovarali smo s uglednim hrvatskim diplomatom Ivicom Maštrukom.

“Da, to znači da ga čeka uhićenje, bez obzira gdje bio u Europskoj uniji. Sve države članice Europske unije imaju obvezu postupiti sukladno Europskom uhidbenom nalogu. Samo što postoji mali maleni problem; procedura koja se pritom predviđa. Ona je takva da se to može odugovlačiti jako dugo, ovisno o stavovima, proceduri i postupcima te zemlje predviđenoj za izručenje.

Prema tome, to jest uhidbeni nalog koji se mora provesti, ali sukladno propisima i praksi te države, kad je u pitanju izručenje, provode se oni postupci koji su sukladni zakonima te zemlje”, kaže nam Maštruko.

Neće moći šetati iz zemlje u zemlju

“Europska unija tu nije usuglašena. Tu postoji praksa da izručenja moraju biti sukladna pravilima, običajima i zakonodavstvu zemlje.

Ako ga privedu u zemlji u kojoj jest, oduzet će mu se putovnica. Neće se moći šetati iz zemlje u zemlju”, dodaje.

“Te zemlje dužne su uhapsiti Todorića. U svakoj zemlji se zna, ako imaju prijavljen njegov boravak ili ako imaju podatke kad je ušao i gdje je ušao, i ako ga mogu locirati, napravit će isto kao što su napravili kad su locirali Gotovinu. Locira se gdje je, uhapsi ga se, oduzme putovnica i onda se provodi postupak izručenja”, kaže Maštruko.

Znači vrijedi ona Šeksova “Locirati, uhititi, transferirati”?

“Jest, vrijedi. To je to, ali postupak mora biti proveden u toj zemlji. To može trajati mjesecima. To se može odgađati mjesecima, pa i godinama. Može ulagati žalbu na izručenje, pa onda se pozivati na zaštitu ljudskih prava ili na politički progon. Na što god se on već odluči na što će igrati, to može potrajati”, rekao je Ivica Maštruko u razgovoru za Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...