Protupožarna eskadrila na susretu korisnika Canadaira u Francuskoj

Članovi letačke posade Protupožarne eskadrile (PPE) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) s jednim Canadairom CL-415 sudjelovali su od 15. do 18. listopada 2017. u Nimesu u Francuskoj Republici na međunarodnom susretu europskih korisnika protupožarnih aviona Canadair (European Canadair Aircraft Operator Informal Group).

Hrvatski tim, predvođen načelnikom stožera 93. zrakoplovne baze HRZ I PZO-a i donedavnim zapovjednikom Protupožarne eskadrile, pukovnikom Davorom Turkovićem sudjelovao je u radnom dijelu susreta ove grupe, gdje su razmjenjena iskustva o uporabi Canadaira u gašenju požara, njihovom održavanju i mogućnostima zajedničkog sudjelovanja i dijeljenja resursa u međunarodnim humanitarnim  misijama u gašenju požara iz zraka, s ciljem postizanja interoperabilnost snaga kroz istovjetne procedure i postupke u svim fazama angažiranja protupožarnih snaga.

Također, pukovnik Turković je na stručnoj radionici održao i prezentaciju na temu “Povratne informacije o iskustvima gašenja požara u Izraelu” na kojoj je prezentirao pozitivna iskustva u primijenjivanju standardnih operativnih postupaka i procedura u zajedničkom djelovanju protupožarnih snaga iz više zemalja.

Po povratku u bazu Zemunik pukovnik Turković je rekao kako je ovo bio nastavak suradnje država koje su opremljene protupožarnim avionima Canadair CL-415 (Hrvatska, Španjolska, Grčka, Italija i Francuska).

“Iskorak je već napravljen po pitanju standardiziranja operativnih postupaka  kod upućivanja i izravnog djelovanja na požarištima u drugim zemljama i to je okvir u kojem se nadograđuju sva ostala važna pitanja kako bi ponudili najbolja i najučinkovitija rješenja u gašenju požara iz zraka”, rekao je pukovnik Turković.

Također je istaknuo kako je  letačka posada Protupožarne eskadrile sudjelovala u Nimesu u Centru za izvaredne događaje na uvježbavanju na simulatoru koji je ciljano opremljen za uvježbavanje taktika gašenja požara iz zraka. “Hrvatska je i ovoga puta dala svoj doprinos u izgradnji sustava uporabe i zajedničkog djelovanja zračnih snaga u gašenju požara i spremna je pružiti pomoć u stvarnim situacijama kada neka od država zatraži međunarodnu pomoć”, zaključio je pukovnik Turković.

U Nimesu je održan i Forum operatera Canadair CL-215, CL-215T i CL-415 koji je organizirala kanadska tvrtka “Viking” a na kojem je sudjelovao i pukovnik Marin Žunić, glavni inženjer tehnike 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, te Konferencija na temu gašenja požara iz zraka (Aerial Fire Fighting Europe 2017) u organizaciji britanske tvrtke Tangent Link.

Zračna baza u Nimesu postaje središte nacionalnog klastera za civilnu zaštitu koji je 2016. odobrio Christos Stylianides, europski povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje kriznim situacijama, a time i prigodno mjesto za godišnji susret ključnog osoblja iz područja protupožarne zaštite.

 

 

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...