Ravnateljica DHMZ-a ‘platila glavom’ propust ministarstva i curenje prijedloga zakona u javnost?

Najprije je iz javne rasprave naprasno povučen Nacrt prijedloga Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti, da bi u četvrtak Vlada bez obrazloženja smijenila ravnateljicu Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Natašu Strelec Mahović, koja je na toj poziciji provela nešto manje od godinu i pol i ostvarila pozitivne pomake. Tportal doznaje što se to događa oko DHMZ-a i koja je pozadina iznenadne smjene dosadašnje ravnateljice, piše tportal.

U obranu dojučerašnje ravnateljice Nataše Strelec Mahović stali su pioniri amaterske meteorologije u Hrvatskoj, udruga Crometeo.

– Zabrinuti smo jer Vlada ni sa čime nije obrazložila smjenu izrazito kompetentne i apolitične osobe. U kratko vrijeme svoga mandata mnoge stvari su se za hrvatsku meteorologiju pokrenule na bolje.

Zar nije dovoljno reći da upravo Nataša Strelec Mahović i njen tim stoje iza dobivenog projekta METOMONIC, ‘teškog’ 343,9 milijuna kuna! Dobivanjem bespovratnih sredstava za taj projekt obnovit će se i postaviti stotine meteoroloških postaja, a prvi put u povijesti Hrvatska će i na Jadranu dobiti tako potrebne meteorološke radare. Kako to da se sva ta desetljeća za nama nismo sjetili postaviti radare i tako smo postali zadnja ‘crna rupa Europe’koja nije pokrivena njima, a sada, kada je netko napravio povijesni iskorak za hrvatsku meteorologiju, miče ga se i to bez obrazloženja. Ako već obrazloženje niste dali dosadašnjoj ravnateljici, mogli ste ga dati zainteresiranoj javnosti, napisali su na svom profilu na Facebooku.

Zašto je dakle došlo do smjene ravnateljice koju je Vlada imenovala na tu dužnost u svibnju 2016. godine?

Dobro upućen izvor za tportal tvrdi da je Strelec Mahović u DHMZ-u pripadnica mlađe generacije meteorologa, sklona i suradnji s amaterima, što je izazivalo otpor ‘stare garde’. No to nije bilo presudno. Strelec Mahović, unatoč rezultatima, pala je kao žrtva političkih igara, tvrdi naš izvor.

Naime, kada je postavljena, Most je bio koalicijski partner Vladi i DHMZ je pao pod dio državnih institucija u kojima su oni mogli slobodno kadrovirati. Iako, kako naglašava naš sugovornik, Strelec Mahović nema veze s politikom – prepoznata je potreba da se DHMZ modernizira, trebalo je pripremiti teren za preseljenje Zavoda na novu lokaciju, pripremiti novi zakon, a prije svega posvetiti se izvlačenju sredstava iz europskih fondova. Strelec Mahović je sve to i napravila.

– Ona je predstavnica mlađe generacije, podržava je znanstveni dio Zavoda. Uz to je vidjela rupe i nedostatke i u to kratko vrijeme napravila sve što može. Uspostavila je komunikaciju s amaterskim udrugama i dobila 380 milijuna kuna za projekt u sklopu kojeg je i nabava meteoroloških radara za Dalmaciju, rekao je naš izvor i podsjetio na to da su posljedice nedostatka takvih radara izašle na vidjelo prilikom nedavnih katastrofalnih poplava na zadarskom području, kada su meteorolozi previdjeli da će pasti tolika količina oborina.

Unatoč tome, nacrt novog zakona koji bi uredio ovu djelatnost očito je bio presudan za sada već bivšu ravnateljicu. Naš izvor tvrdi da je novi koalicijski partner u Vladi, HNS, imao prste u tome.

I naš drugi sugovornik blizak smijenjenoj ravnateljici ustvrdio je da je nacrt zakona protiv kojeg su se pobunili javnost i amaterske udruge razlog smjene. Ipak, negira da cijela priča ima veze s HNS-om.

Naime zbog godišnjeg plana aktivnosti koji ima svako ministarstvo iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, koje je nadležno za DHMZ, pod svaku cijenu željeli su imati novi nacrt do kraja godine kako bi zadovoljili formu.

Od radne skupine, koju su osim predstavnika DHMZ-a činili stručnjaci iz kontrole plovidbe, Hrvatskog meteorološkog društva i stručnjaci s Geofizičkog zavoda PMF-a, tražili su da u kratko vrijeme sklepa nacrt zakona.

To su i napravili, no nacrt je prije nego što je dospio u javnu raspravu trebao amenovati premijer Andrej Plenković. Naime on je nedavno, nakon što je nacrt novog Obiteljskog zakona iscurio u javnost i izazvao snažne osude, naredio ministrima da ubuduće zakonske prijedloge prije puštanja u javnost on mora odobriti.

Doznali smo da je prijedlog nacrta zakona poslan Ministarstvu, no očito nije došao do stola predsjednika Vlade. Unatoč tome pušten je u javnost, reakcije su zbog optužbi za monopol bile žestoke te je opet došlo do povlačenja iz javne rasprave na doradu, baš kao i u slučaju Obiteljskog zakona.

Naš drugi izvor stoga tvrdi da je smjenom Strelec Mahović resorni ministar Tomislav Ćorić zapravo prebacio krivnju na nju, da bi se pred premijerom opravdao za puštanje zakona u javnost bez njegova odobrenja.

Nova ravnateljica Branka Ivančan Picek za tportal je kazala kako se put kojim je DHMZ krenuo za vrijeme njezine prethodnice neće promijeniti.

– I do sada sam bila dio menadžmenta i jedna od najbližih suradnica Nataše Strelec Mahović. Ja ovaj Zavod živim i jako ga dobro poznajem iznutra. Sada trebamo realizirati velike strukturne projekte u idućih pet, šest godina, istaknula je.

Zakon koji je naprasno povučen iz javne rasprave trenutno je na doradi. Nova ravnateljica kaže kako im nije namjera bila zabrana rada udruga.

– To ne stoji, ali definitivno stoji da se mora uvesti red na tom području. Neke članke zakona ćemo preformulirati, a suradnja s udrugama je i više nego dobrodošla. Oni su zaljubljenici u meteorologiju, ali treba se znati tko i gdje i kako može raditi. Izdavanje upozorenja mora ostati u ingerenciji službene institucije, smatra Ivančan Picek i naglašava kako ni prvi oblik zakona nije branio rad udrugama meteoroloških amatera.

Ne zna zašto je zakon hitno povučen, no odlučno odbacuje insinuacije da postoji jak utjecaj politike na DHMZ.

– Mi jesmo državna ustanova i nama je nadležno Ministarstvo okoliša i energetike. No niti jedan ravnatelj nije dolazio iz politike, nego iz sustava. Mi nismo administrativna već stručna ustanova, tvrdi nova ravnateljica i poručuje da se njezina prethodnica ne treba brinuti za posao.

– Nas dvije smo blisko surađivale u prošlosti, a tako će biti i u budućnosti. Ona je puno napravila i ostaje važna karika u sustavu, zaključila je Ivančan Picek.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...